Glas Hrvatske

15:05 / 17.03.2023.

Autor: Snježana Jurišić

Najava nastupa FA Linđo u Austriji

Plakat koncerta

Plakat koncerta

Foto: ustupljena fotografija / FA Linđo

Hrvatska zajednica u Austriji i austrijska publika moći će uživati u bogatstvu  pjesme, plesa i narodnih nošnji hrvatskog folklora, jer će hrvatski Folklorni ansambl Linđo svoju turneju započeti s dva koncerta koja će održati u Austriji. 

Prvi koncert u programu je u petak, 24. ožujka, u Velikom Borištofu u organizaciji Kulturne zadruge "KUGA", dok će se drugi koncert održati u Akzent teatru u Beču u ponedjeljak, 27. ožujka u organiziraciji Hrvatskog centra Beč, u suradnji s Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Austriji.


FA Linđo osnovan je 1965. i simbol je grada Dubrovnika poznat po svojem radu na očuvanju i prezentaciji hrvatske folklorne baštine. Danas Linđo ima 400 članova koji djeluju u tri pripremna sastava,  izvođački sastav i dječju skupinu Linđovo blago. Od osnutka do danas kroz Linđo je prošlo više od 4000 članova – plesača, pjevača i glazbenika.


Ovo će biti prva suradnja između FA Linđo i Kola Slavuj, poznatog folklornog ansambla gradišćanskih Hrvata čiji članovi dolaze iz svih krajeva gdje žive gradišćanski Hrvati – iz hrvatskih sela austrijskoga i ugarskoga Gradišća, susjednih krajeva Slovačke kao i iz Beča.


FA Linđo će se u Austriji predstaviti s novim programom pa će publika u Beču i Velikom Borištofu prva moći vidjeti program s kojim će Linđo nastupati tijekom ove sezone. Program uključuje klasike poput poskočice linđo, splitskih i bunjevačkih plesova. Publika će moći uživati i u klapskoj pjesmi i tamburaškim kolima, a u novom programu su i koreografije umjetničkog direktora Andrije Ivančana iz Zagorja i Međimurja, te su na repertoaru ponovno "Podravski svati", najpoznatija i najnagrađivanija koreografija hrvatskog folklora doajena hrvatske etnokoreologije dr. Ivana Ivančana.


Nastupi Folklornog ansambla Linđo u Austriji bit će i dio promocije Grada Dubrovnika, a Turistička zajednica Grada Dubrovnika, kao suorganizator turneje, uoči koncerta u Beču održat će prezentaciju turističke ponude Dubrovnika tamošnjim turističkim novinarima i agentima.


Za oba Linđova koncerta u Austriji karte se mogu kupiti mrežnim putem na stranicama www.kuga.at i www.akzent.at.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!