Glas Hrvatske

13:13 / 13.04.2022.

Autor: Anto Pranjkić

Najava knjige o hrvatskim iseljenicima u Paragvaju

Sastanak s ravnateljem Državnog arhiva Paragvaja

Sastanak s ravnateljem Državnog arhiva Paragvaja

Foto: Paragvajska udruga Hrvata / ustupljena fotografija

U pripremi je objavljivanje knjige o useljavanju Hrvata u Paragvaj krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Knjiga će sadržavati značajnu količinu podataka, uglavnom napisanih od samih obitelji useljenika, koji govore o napuštanju domovine te novim počecima u Paragvaju. 

Ravnatelj nacionalnog arhiva Paragvaja Vicente Arrua razgovarao je s predstavnicima Paragvajske udruge Hrvata o knjizi koja bi uskoro trebala biti objavljena u izdanju ove udruge, a koja govori o povijesti hrvatskog useljeništva u Paragvaj. Izaslanstvo paragvajske udruge Hrvata ovom prigodom činili su predsjednik Hugo Estigaribia Villasanti Soljančić, dopredsjednik Blas Knoop Davalos Miloslavich, povjerenica udruge za kulturu Raquel Drachenberg i Giulermo Davalos Knoop Miloslavich. Prema riječima ravnatelja Nacionalnog arhiva Paragvaja riječ je o velikom doprinosu u izgradnji povijesti jedne od brojnijih europskih doseljeničkih zajednica u razdoblju doseljavanja  na kraju 19. vi početkom 20. stoljeća.


- Ovaj materijal se odnosi na useljavanje Hrvata u Paragvaj i veliki je doprinos u izgradnji povijesti jedne od brojnijih skupina europskih doseljenika u Paragvaj u razdoblju doseljavanja na kraju 19. i početkom 20. stoljeća. Vidi se da su autori prikupili značajnu količinu podataka, uglavnom koje su napisale same obitelji  a sadržaj obiluje doživljajima od napuštanja domovine do dolaska u Paragvaj. U tim spisima se opisuje gdje su se nastanali, kojim su se zanatima i zanimanjima bavili, što nam  pomaže razumjeti svakodnevni život  hrvatskih imigranata u Paragvaju - kazao je ravnatelj Arrua.


Prema riječima predsjednika Paragvajske udruge Hrvata, Huga Estigaribia Villasanti Soljančića ova će udruga nastaviti raditi ovakve projekte.


- Svrha ovog rada je prikazati što širi pregled hrvatskih doseljenika i njihovih potomaka u Paragvaju – izjavio je Villasanti Soljančić ističući zadovoljstvo činjenicom da su rad ove udruge počele prepoznavati institucije poput Nacionalnog arhiva koji je sastavni dio Glavne uprave za kulturna dobra i usluge paragvajskog Državnog tajništva za kulturu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!