Glas Hrvatske

15:03 / 06.09.2021.

Autor: Tomislav Šikić

Nagrada Ferenc Faluhelyi uručena Mandi Aladžić Kolar

Uručenje nagrade u Pečuhu

Uručenje nagrade u Pečuhu

Foto: HMI/Matis.hr / ustupljena fotografija

Dan grada Pečuha obilježen je u srijedu 1. rujna. Svečanost je održana u gradskom kazalištu a dodijeljena su i priznanja i nagrade zaslužnim građanima. Ove su godine uz nagrade za 2021. godinu uručene i nagrade dodijeljene 2020. godine. 

Zbog prošlogodišnje pandemije koronavirusa nije održana svečana sjednica i one nisu mogle biti uručene. Tim je više ovogodišnje obilježavanje gradskog dana bilo svečanije. Odličje grada Pečuha za nacionalne manjine, Nagrada Ferenc Faluhelyi, 2020. godine dodijeljena je umirovljenoj profesorici hrvatskog jezika i književnosti Mandi Aladžić Kolar. Odličje je dodijeljeno na prijedlog Hrvatske samouprave grada Pečuha potvrdio je predsjednik te samouprave dr. sc. Stjepan Blažetin.


Manda Aladžić Kolar, umirovljena je profesorica hrvatskog jezika i književnosti Hrvatskog vrtića, osnovne škole, gimnazije i učeničkog doma Miroslava Krleže. Rođena je u bunjevačko hrvatskoj obitelji u Gari. Od 1963. godine do umirovljenja 1996. godine radila je u Hrvatskoj školi u Pečuhu. Bila je jedna od inicijatora i zagovaratelja pokretanja Hrvatske gimnazije u Pečuhu. 1983.godine je i pokrenut prvi gimnazijski razred čija je razrednica bila Manda Aladžić Kolar. Odigrala je ključnu ulogu u prvom desetljeću djelovanja spomenute gimnazije koja će 2023. godine slavi četrdesetu godišnjicu od utemeljenja. U ime svih zastupnika i u svoje osobno ime predsjednik Hrvatske samouprave Pečuha dr. sc. Stjepan Blažetin čestitao je profesorici Mandi Aladžić Kolar.


(Hrvatski glasnik/HMI)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!