Glas Hrvatske

09:11 / 12.10.2021.

Autor: Slavica Štefić

750 godina Devinskog Novog Sela

U Muzeju hrvatske kulture u Devinskom Novom Selu čuva se dokument u kojem se prvi put spominje ime ovog sela kojeg su nekad većinom nastanjivali Hrvati.

U Muzeju hrvatske kulture u Devinskom Novom Selu čuva se dokument u kojem se prvi put spominje ime ovog sela kojeg su nekad većinom nastanjivali Hrvati.

Foto: snimka zaslona/facebook / GLAS HRVATSKE

U povodu proslave 750. obljetnice Devinskog Novog Sela u Hrvatskom domu proteklog vikenda prvi put javnosti je predstavljen povijesni dokument/pismo, kojeg čuva Muzej Hrvatske kulture, u kojem se prvi put spominje Devínska Nova Ves/Devinsko Novo Selo. Ovim dokumentom grof Janko Hunjadi zahvaljuje građanima Bratislave što nisu popustili pred napadačima (Turcima) i time su prekinuli opsadu Bratislave. 

U obrascu za datiranje na ovom povijesnom dokumentu stoji da se to dogodilo 1451.godine. Naime, nakon što su Turci pobijedili Ugarsku kod Mohača 1526., napadaju i Bratislavu ( hrvatski arhaični naziv Požun), ali je ne osvajaju. Zbog prodiranja Turaka Bratislava postaje novi glavni grad Ugarske 1536. kao dio Habsburške Monarhije. Ovim počinje novo razdoblje za grad koji postaje prijestolnica kraljeva, nadbiskupa i plemstva. U razdoblju od 1536. do 1830. jedanaest kraljeva i kraljica biva okrunjeno u katedrali sv. Martina.


Janko Hunjadi je bio  grof Bistrički (mađ. Hunyadi János; rum. Iancu/Ioan de Hunedoara; lat. Ioannes Corvinus; 1387. – Zemun, 11. kolovoza 1456.), bio je tamiški župan, severinski ban, vojvoda Erdelja (od 1441.), kapetan Beograda (1444. – 1446.) i regent (1446. – 1453.) Hrvatsko-ugarskog kraljevstva. Bio otac Matije Korvina, jednog od najmoćnijih hrvatsko-ugarskih kraljeva.


Devinsko Novo Selo (slovački: Devínska Nová Ves, njemački: Thebenneudorf, mađarski: Devényújfalu) je gradska četvrt u Bratislavi.

Ovo mjesto prvi put je spomenuto 1451. kao „Nová Ves”. Povećavanjem broja Hrvata koji su počeli se doseljavati od 17. stoljeća, naziv sela je promijenjen u „Chorvátska Nová Ves” (Hrvatsko Novo Selo). Godine 1848. selo je dobilo današnji naziv. Dana 1. siječnja 1972. ovo mjesto je službeno postalo dio Bratislave. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!