Glas Hrvatske

13:38 / 24.05.2021.

Autor: Tomislav Šikić

Moliški Hrvati dobili svoj internetski portal i radio

Foto: Matis.hr

Foto: Matis.hr

Foto: - / -

Pokrenuti su pod motom: "Projekt koji zaslužuje pažnju i pravo učešća, rođen da ′'umrežava u mreži', blizu i daleko, kroz jedino što svi dijelimo – naš jezik".

"Moramo biti ponosni na inicijative koje imaju za cilj sačuvati i pamtiti naše najveće bogatstvo, ono što nas čini jedinstvenim i posebnim zajedno s drugim zemljama u kojima žive manjine, našim drevnim slavenskim podrijetlom.

Čestitke onima koji su osmislili projekt, onima koji su već sudjelovali i onima koji će sudjelovati…

ČUJEMOSE za ne zabit naš lipi jezik!", ističu osnivači.

(https://www.facebook.com/comuneMontemitro/)

https://cujemose.it/

Poveznica za prvi podcast ⬇️

https://cujemose.it/podkast-0-manifest/

Moliški Hrvati potomci su doseljenika s hrvatske obale nastanjeni u pokrajini Molise (Campobasso) u srednjoj Italiji. Mjesta Acquaviva Collecroce (Živa Voda-Kruč), Montemitro (Mundimitar) i San Felice del Molise (Stifilić), smještena nekoliko desetaka kilometara od jadranske obale i grada Termolija u unutrašnjosti, u kojima je danas ukupno oko 2500 stanovnika, jedina su hrvatska naselja u Italiji koja su svoj etnički identitet zadržala do najnovijega doba. 

 

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!