Glas Hrvatske

09:29 / 26.08.2021.

Autor: Yu Xi

Moj dida je pao s Marsa – na kinesko primorje

Projekcija filma ''Moj dida je pao s Marsa'' na plaži.

Projekcija filma ''Moj dida je pao s Marsa'' na plaži.

Foto: Damon Fu (ustupljena fotografija) / HRT

Filmsko platno na plaži, kino na otvaranju, blag vjetar s mora, lijepa ljetna noć, i – hrvatski filmovi ... nije to negdje na obali Jadranskog mora u Hrvatskoj, nego je nekoliko tisuća kilometara daleko na drugom kraju svijeta – u Kini.

Nedavno na plaži Aranyje, turističke atrakcije udaljene četiri sata vožnje od Pekinga održan je filmski festival ''Filmsko platno na moru: opojna noć'', na kojem su kineski gledatelji uživali u 13 filmova iz 9 zemalja, uključujući ''Moj dida je pao s Marsa'' i ''Zagonetni dječak'' iz Hrvatske.


Zašto hrvatski filmovi?

- Svih 13 filma iz 9 zemalja na ovom festivalu imaju  'tajanstvene veze' s morem. Na primjer, 'Woman on the Beach' i 'On the Beach at Night Alone' iz Južne Koreje, ' Storm Boy' iz Australije, 'Campeones' iz Španjolske i drugi. A dva filma iz Hrvatske 'Moj dida je pao s Marsa' i 'Zagonetni dječak' su 'avanture' djece pune fantazijom, koji su također u nekakvoj povezanosti s tajanstvenim morem - kazala je Lin Li, kustosica UCCA Centra za suvremenu umjetnost (UCCA Center for Contemporary Art), koji je ujedno i organizator spomenutog filmskog festivala.


UCCA Centar za suvremenu umjetnost je galerija, ali i platforma, za međunarodnu razmjenu umjetnosti i kulture. Svake godine UCCA održava stotinu javnih događaja iz sektora filma, filozofije, arhitekture, dizajniranja, književnosti kako bi kineskim građanima predstavili suvremenu umjetnost iz cijeloga svijeta.


- Želimo našoj publici pokazati različite, inkluzivne i sadržajne oblike umjetnosti, zato ne bismo odabrali filmove koji su već popularni u Kini, nego da gledateljima izaberemo nešto 'svježe', zanimljive, neobično, ali također reprezentativno - ističe Lin Li.


Organizacija događaja u suradnji s veleposlanstvima raznih zemalja čest je način rada UCCA. Ovoga ljeta tako je po prvi puta uspostavljena njihova suradnja s hrvatskim veleposlanstvom u Kini. 

- Naši novi hrvatski prijatelji su nam predložili ta dva odlična filma, s hrvatskim značajkom - dodaje Li.


Veleposlanik RH u NR Kini, Dario Mihelin na događaju.

Veleposlanik RH u NR Kini, Dario Mihelin na događaju.

Foto: Damon Fu (ustupljena fotografija) / HRT

Suveniri iz Hrvatske i tople riječi veleposlanika

Kada je emitiran film ''Moj dida je pao s Marsa'', hrvatski veleposlanik u Kini Dario Mihelin sudjelovao je na događaju i gledateljima donio suvenire iz Hrvatske.


- U razgovoru s gledateljima veleposlanik Mihelin toplim je riječima predstavio film iz svoje domovine, kaže, 'zvijezde i svemir uvijek izazivaju imaginaciju i istraživanje čovječanstva, ovaj hrvatski film upravo slijedi taj duh. Film je pun dobročinstvom, i izjasnio je važnost ljudske prirode, ljubavi i prijateljstva i sve to tople su poruke ovoga filma, prepričala je naša sugovornica i podsjetila kako se i kineskim gledateljima svidio film. 


- Pripremili smo 140 stolica na plaži, a tu projekciju posjetilo je više od 200 gledatelja. Roditelji su zajedno došli s djecom, a budući da su sve stolice bile zauzete, sjedili su na plaži. Neki posjetitelji su čak došli sa šatorima - podsjetila je Lin Li.


Želja za putovanjem u Hrvatsku

Osjetili smo prijateljstvo hrvatskog Veleposlanstva i zanimljivost hrvatskih filmova. Nadamo se da je to samo početak naše suradnje, i da u budućnost ćemo moći kineskim gledateljima donijeti više odličnih hrvatskih filmova, ali i da našu suradnju proširimo u druge oblasti uključujući dramu, književnost, glazbu, modnu industriju i gastronomiju - istaknula je ova iskusna poznavateljica filmske umjetnosti.


Nažalost, Lin Li do sada još nije imala priliku posjetiti Hrvatsku, ali putem filmova je prvi put pogledala ljepote ove zemlje. Nakon ovoga događaja, imala je novu želju. 

-Isto kao nazivi njenih filmova, Hrvatska je u mom viđenju puna ljepota i tajanstvenosti. Nadam se da ću jednoga dana, zajedno s kineskim filmskim redateljima, ostvariti suradnju i razmjenu s hrvatskim kolegama, i da ćemo se upoznavati i putem filmskog platna.


(Autorica teksta: Yu Xi)


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!