Glas Hrvatske

12:03 / 14.05.2021.

Autor: Tomislav Šikić

Moguće uklanjanje skulpture Ivana Meštrovića u Chicagu

foto: HRT

foto: HRT

Foto: - / HRT

U srijedu, 11. svibnja održan je webinar hrvatskih i američkih akademskih znanstvenika u organizaciji Hrvatskog veleposlanstva iz Washingtona DC i pod predsjedanjem veleposlanika Pjera Šimunovića. Tema je bila pokrenuto pitanje gradskih vlasti Chicaga o uklanjanju remek djela koje je Ivan Meštrović darovao tome gradu.

Predstavnici mnogih hrvatskih društava koja djeluju u Americi prisustvovali su video okupljanju organiziranom putem Zooma i saslušali razloge pokrenutog pitanja gradskih vlasti o uklanjanju remek djela. Iskazano je da su ti razlozi pomalo blijedi ili nejasni mnogima koji ne bježe od povijesnih činjenica nego ih prihvaćaju kao dio tog vremena, a danas i ponosa. Svjesni su i činjenice da su se pripadnici mnogih nacija doselili u Sjedinjene Države i s svojim marljivim radom, talentom i odlučnošću pridonijeli gradnji prostrane i demokratske zemlje. Uočene mogućnosti su korištene, ali i priznanja i zahvale javno uručivane. Jedna od njih je i Meštrovićev umjetnički uradak.

Foto: Arhiva HBZ-a

Foto: Arhiva HBZ-a

Foto: - / -

Webinar je trajao oko sat i pol. Sudionici na pozornici svih tih zbivanja i opisa glasovitoga kipara, slikara, arhitekta, književnika i profesora doista su bili pripremljeni da nam predstave čovjeka, koji je iz Vrpolja u Slavoniji, preko mjesta Otavice u Dalmaciji (odakle potječu njegovi korijeni) krenuo u svijet željan naobrazbe, rada i dokaza svog talenta, marljivosti i odanosti  narodu zemalja u kojima je radio i živio te hrvatskom narodu od kojeg je potekao. Njegov plodonosni rad prepoznatljiv je u domovini i svijetu. Teško je razlučiti, i ako se je samo jedan glas usprotivio "Indijancima na konju" (još poznati pod imenom "Strijelac", iako nedostaje luka i strijele, u ruci konjanika) jer navodno "što kazati djeci?" Ali ostati će pamtljive riječi nekadašnjeg Meštrovićeva studenta, a danas uglednoga kipara iz Chicaga Johna D. Mooneya koji je ustvrdio da se riječi ili uradak umjetnika mogu ponekad različito protumačiti i iskriviti umjetnikovu poruku.

Stotinjak slušatelja i gledatelja poslušalo je završne riječi veleposlanika Pjera Šimunovića, u znak zahvale gostima-predavačima i svim prisutnima. On je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je Meštrović predstavljen kao plodonosni umjetnik i velikan umjetničkog života te zaključio da "sada sve ostaje na gradskom vijeću da donese odluku". Te riječi označile su kraj zanimljive i intelektualne rasprave. 

Podsjetimo, u Chicagu traje javna rasprava o mogućem uklanjanju s javnih površina ćetrdesetak spomenika među kojima su i glasoviti "Indijanci" Ivana Meštrovića. Gradske vlasti konačnu bi odluku trebale donijeti u lipnju. Uz hrvatsku diplomaciju, u napore da spomenik ostane na mjestu gdje je postavljen prije 93 godine, uključili su se i brojni Meštrovićevi američki poštovatelji. 

(Franjo Bertović, Hrvatska bratska zajednica)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!