Glas Hrvatske

08:46 / 09.09.2023.

Autor: Slavica Štefić

"Mladi manjinskih zajednica – između civilnog društva i političkog predstavljanja"

6.Forum mladih pripadnika hrvatskih manjina

6.Forum mladih pripadnika hrvatskih manjina

Foto: snimka zaslona/facebook / .

Središnja tema ovogodišnjeg Foruma održanog u Pečuhu bila je "Mladi manjinskih zajednica – između civilnog društva i političkog predstavljanja" a okupio je mlade pripadnike hrvatskih manjina iz Austrije, Crne Gore, Mađarske, Rumunjske i Srbije. 

6.Forum mladih pripadnika hrvatskih manjina je otvorio predsjednik Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH i predsjednik HDS u Mađarskoj gospodin Ivan Gugan. Mnogobrojnim uzvanicima, predstavnicima hrvatskih institucija i medija u Pečuhu, kao i sudionicima Foruma, prigodnim riječima obratio se zamjenik ravnatelja HMI dr. sc. Ivan Tepeš i voditeljica projekta Valentina Badanjak Pintarić.


Sudionici Foruma istaknuli su izazove s kojima se susreću, govorili su o  uključenosti u organizacije civilnog društva te predstavili suradnju s institucijama hrvatskih manjina i njihov odnos s lokalnim i državnim politikama. 


Radni dio Foruma otvorili su mladi domaćini – Maja Škrlin i Milán Kovács, u pratnji Kamille Krizstine Szakátz i Ane Škrlin, predstavivši djelovanje jedne od najjačih hrvatskih manjinskih zajednica. Unatoč snažnoj podršci institucija, mladi u Mađarskoj izrazili su nezadovoljstvo svojom participacijom u organizacijama civilnog društva i drže kako je potrebna bolja raščlamba i slabija ovisnost od institucija i politike.


Najveća skupina mladih na ovogodišnji Forum došla je iz Rumunjske, a za najveći problem istaknuli su zatvaranje škola zbog manjka učenika uslijed masovnih iseljavanja. Ipak, mladi se društveno angažiraju sudjelovanjem u volonterskim i humanitarnim akcijama (Božićni sajam u Karaševu), ali potrebna im je edukacija da nauče kako osnovati organizacije civilnog društva u svojim sredinama i iskoristili mogućnosti takvih organizacija.


Mlade Hrvate iz Crne Gore još nemaju organizacija civilnog društva, no mlade crnogorske Hrvate okuplja Hrvatska građanska inicijativa.


Najmlađa sudionica Foruma bila je sedamnaestogodišnja Szofia Eloe, učenica završnog razreda Dvojezične gimnazije u Borte u Austriji koja je predstavila svoju školu i izrazila potrebu za većim brojem dvojezične i višejezične literature.


Iako u Srbiji djeluje četrdesetak aktivnih udruga u tridesetak naselja, koje organiziraju oko 300 manifestacija godišnje i imaju razvijenu nakladničku djelatnost, slaba zastupljenost Hrvata u javnom sektoru i strukturama vlasti, nemogućnost sudjelovanja u procesu donošenja odluka, nedostatak financijskih sredstava i profesionalno angažiranih, izazovi su s kojima se suočavaju, istaknule su u svojoj prezentaciji  mlade Hrvatice iz Vojvodine – Ana Francišković i Hristina Štimac. 


Ovakvi susreti pomažu u jačanju međusobne povezanosti, a otvaraju se i mogućnosti partnerstava na projektima sa zajedničkim i ciljevima od općeg interesa, sudjelovanje na natječajima za sredstva mnogobrojnih natječaja Europskih fondova. Mladim Hrvatima izvan RH najpotrebnija je  edukacija, umrežavanje i zajedništvo, a ukidanje granica značajno olakšava suradnju i otvara niz mogućnosti zajedničkog djelovanja svih mladih pripadnika hrvatskih manjina, zaključci su ovogodišnjeg Foruma mladih pripadnika hrvatskih manjina.


Forum mladih pripadnika hrvatskih manjina od 2017. održao se u Tavankutu, Koljnofu, Tivtu i Mudimitru. U organizaciji Hrvatske matice iseljenika i Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj, u Pečuhu se od 1. do 3. rujna 2023. održao šesti puta po redu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!