Glas Hrvatske

17:23 / 27.03.2023.

Autor: Snježana Herek

“MiniMetron” za 2022. Viktoriji Ratašić

Beč - Mini metron - detalj s prošlogodišnje dodjele

Beč - Mini metron - detalj s prošlogodišnje dodjele

Foto: Snježana Herek / Osobna arhiva

Sedmeročlani žiri za dodjelu Kulturne nagrade Hrvatskoga centra u Beču mladim naraštajima “MiniMetron” za 2022. godinu, jednoglasno je odlučio ovu godišnju nagradu za očuvanje hrvatskog jezika, kulture i identiteta dodijeliti mladoj likovnoj umjetnici Viktoriji Ratašić, izvijestio je javnost dodjelitelj nagrade.

 

Mlada umjetnica je studirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Beču (trenutno završava Master) i na Faculdade de Belas Artes da Universidade do Porto u Portugalu.


Isti izvor navodi kako je Viktorija Ratašić “od projekta do projekta radila raznim likovnim tehnikama i alatima, od crtanja, kolaža, heklanja i našivanja do fotografije itd., te da je upravo eksperimentiranje različitim tehnikama važan aspekt njenog umjetničkog djelovanja. Glavne teme njene umjetnosti su ideali ljepote, feminizam, jezik i socijalni mediji. Uzor mladoj umjetnici je okolina življenja – perspektive našega društva, različitosti i životni realiteti.


Viktorija Ratašić u svojem umjetničkom djelu i stvaranju aktivno koristi (gradišćansko)hrvatski jezik i tako daje manjini i manjinskomu jeziku jasnu prepoznatljivost izvan granica naše zajednice. U tom kontekstu i u svom zadnjem projektu „Feminist cross stitch club“ koristi tradicionalno žensku praksu heklanja i našivanja za feminističke i aktivističke poruke. Poseban aspekt ovoga projekta je i mogućnost aktivnoga sudjelovanja publike, te Viktorija u toj svojoj praksi nudi zainteresiranima i posebne radionice. Zbog tog svog projekta bila je pozvana i na „Wienwoche 2022.“, znameniti festival u Beču, koji se bavi kreaktivnošću i socijalnim aktivizmom”.


Hrvatska kulturna nagrada Hrvatskoga centra “MiniMetron” dodjeljuje se mladim hrvatskim naraštajima za njihove posebne ideje i istaknuta postignuća na području očuvanja ili razvijanja hrvatske riječi, hrvatskoga odnosno dvojezičnoga školstva, razmjene mladih, te podizanja hrvatske samosvjesti i kulturnoga izražaja kod mladih, ističe se u priopćenju.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!