Glas Hrvatske

08:46 / 03.11.2019.

Autor: Klara Špančić

Mijenja se trasa autoceste kroz RS - neće se rušiti kuće Hrvata

Josip Jerković, potpredsjednik Republike Srpske u BiH iz reda Hrvata. (Foto: Pixsell/ Ivica Galović)

Josip Jerković, potpredsjednik Republike Srpske u BiH iz reda Hrvata. (Foto: Pixsell/ Ivica Galović)

Foto: - / Pixsell

Potpredsjednik Republike Srpske (RS) u BiH iz reda hrvatskog naroda, Josip Jerković, izjavio je u petak da se kuće hrvatskih povratnika u općini Modriči neće rušiti jer će se izmijeniti trasa buduće autoceste, nakon razgovora hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i srpskog člana BiH Predsjedništva Milorada Dodika te zauzimanja hrvatskih političkih predstavnika u tom entitetu.

Dio autoceste od Banja Luke prema granici sa Srbijom trebala je proći središtem naselja Garevca, Donjih Kladara i Čardaka zbog čega bi se moralo srušiti više od 100 kuća obnovljenih nakon rata u BiH.

- Ide izmjena te trase. To mi je u razgovoru potvrdio gospodin Dodik s kojim je hrvatski premijer Andrej Plenković jučer razgovarao o ovome problemu te zatražio promjenu trase autoceste - rekao je Jerković.

Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture RH potvrdio je da se uz posredovanje premijera Andreja Plenkovića i hrvatske diplomacije uspjela u Republici Srpskoj u BiH donijeti odluka da se izmjesti trasa autoceste od Banje Luke do Beograda.

Oleg Butković. (Foto: Marko Lukunić/Pixsell)

Oleg Butković. (Foto: Marko Lukunić/Pixsell)

Foto: - / Pixsell

- Radi se o autocesti koja je trebala proći preko otprilike 100 kuća. To su sve obnovljene kuće - kazao je ministar Butković.

Nekoliko hrvatskih naselja u Modriči, na teritoriju RS-a u BiH, teško je stradalo u ratu 1990-ih. Gotovo sve kuće u selima Garevac, Čardak i Donji Kladari, u kojima je živjelo oko 8.000 ljudi, uništene su, a stanovništvo je prognano. Povratak je godinama opstruiran, no najuporniji su ipak uspjeli obnoviti svoje domove, pa u Garevcu sada stalno živi oko 150 Hrvata.

(Izvor: hrt.hr)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!