Glas Hrvatske

13:18 / 14.07.2022.

Autor: Violeta Kalić

Međunarodni festival europskog filma "Sinedejs" u Skoplju

Mimi

Mimi

Foto: Pula Film Festival / snimka zaslona

U Skopju se održava 21. izdanje Međunarodnog festivala europskog filma "SINEDEJS" pod sloganom "S visine se bolje vidi" koje se održava do 14 srpnja. Započelo je filmom "MIMI" koji je selektirao SEE (South-East European Film Festival) te se natječe za nagradu "CINEDAYS ".


Na ovogodišnjem Festivalu je predviđeno predstavljanje 50 filmova, a Festival je otpočeo filmom "MIMI" koji je u koprodukciji Skopje Film Studio s Maxima film iz Republike Hrvatske i Giggling goat production iz Crne Gore. Koproducenti su Damir Terešak i Marko Jačimović.


Film je nastao uz potporu Agencije za film Republike Sjeverne Makedonije i HAVC Hrvatsko audio vizualnog Centra i Filmskog Centra Crne Gore. Autor scenarija je Darijan Pejovski prema kojem je film snimljen, a kinematograf je Dejan Dimeski. Scenografij u potpisuje Igor Toševski. Kostimografkinja je Emilija I. Atanasovska. Iva Kurobasa je zadužena za šminku i frizuru, a Aleksandar Pejovski je skladao originalnu glazbu. Montažu je izradio Vladimir Pavlovski, a dizajn zvuka Igor Popovski. Producent filma je Toni Salkovski.


Uloge tumače: Natalija Teodosievska u naslovnoj ulozi Mimi, te Tamara Ristovska, Oliver Mitkovski, Petar Mirčevski, Vladimir Petrović, Stefan Sasov, Deniz Abdula, Aleksandar Mikić, Martin Đorgovski, Petar Petkovski, Predrag Pavlovski, Sofija Knovska, Žaklina Stefkovska, Gordana Endrovska .


Koprodukcija nagovještava intenziviranje suradnje između dviju zemalja Republike Sjeverne Makedonije i Republike Hrvatske i u sferi filma te zajedničkih i međunarodnih koprodukcija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!