Glas Hrvatske

18:11 / 03.11.2019.

Autor: Tomislav Šikić

Međunarodna izložba stripa u Skoplju

(Foto: Violeta Kalić/Glas Hrvatske)

(Foto: Violeta Kalić/Glas Hrvatske)

Foto: - / Glas Hrvatske

U skopskoj galeriji "KO-RA" u srijedu 30. listopada otvorena je izložba radova sudionika Međunarodne strip kolonije održane u kolovozu u Velesu.

Nakon objavljenog natječaja stiglo je 175 radova iz zemalja diljem svijeta. 

Drugu nagradu dijele Kirsi Salonen iz Finske za strip "High Magic" i koautori Jeff Dayer  i Vladimir Kuzmanov iz SAD-a za strip "Reddo".

Treće mjesto osvojili su Andromeda Dasra iz Albanije za strip  "Snake true love forever“, Navid Bulbulija iz Bosne i Hercegovine za rad "Vanila Blackhole“ i Ismet Erdić  za strip  "Karijang".

Hrvatska predstavnica Lea Kralj nagrađena je Posebnom nagradom Strip Centra Makedonije.

(Foto: Violeta Kalić/Glas Hrvatske)

(Foto: Violeta Kalić/Glas Hrvatske)

Foto: - / Glas Hrvatske

- Na izložbi su predstavljeni radovi autora razlićitih generacija čime se potstiže njegovanje specifične likovne discipline koja obuhvaća različite izričaje odnosno tipove žanra - povijesni, epska fantastika, socijalni, komični, ekološki,  edukacijski  i drugi te se potiče zanimanje za strip, posebice kod mlađe populacije - rekla je povjesničarka umjetnosti Violeta Kalić

Također je govorila o značenju stripa, o njegovoj  komunikološko-sociološkoj dimenziji koja je "ponekad  i politička ili dnevno-politička" te istaknula da je "iznimno zadovoljstvo okupiti radove autora različite provenijencije, osebujnosti, izričaja, škola i generacija, koji bude pozornost kod šire publike istodobno, a ostavljaju dojam na sve, poznavanjem prije svega crteža kao discipline i kompozicije  koja u stripu nosi svoje specifičnosti".

Pred mnogobrojnom publikom govorili su i organizatori međunarodne manifestacije koja objedinjuje ljubitelje stripa diljem svijeta Vane Trajkov, izvršni direktor Strip centra Makedonije SCM i  Tome Trajkov, programski koordinator  strip centra Makedonije-Veles. 

Projekt su poduprli Grad Skoplje i Veleška županija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!