Glas Hrvatske

08:00 / 26.05.2018.

Autor: Branimir Njikoš

Međunarodna izložba ilustracija "Voli me/ Ne voli me" u Skoplju

(Foto: Voli-Me-Ne-Voli-Me/Facebook)

(Foto: Voli-Me-Ne-Voli-Me/Facebook)

Foto: - / -

U Skoplju je u petak, 25. svibnja, otvorena sedma Međunarodna izložba ilustracija pod nazivom "Voli me / Ne voli me". Radove je predstavilo šezdeset troje likovnih umjetnika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Turske, Njemačke, Austrije, Cipra i Makedonije.

Međunarodna izložba "Voli me / Ne voli me" autorski je projekt spisateljice Ane Đokić, a pokrenut je 2012. godine u Zagrebu. Svake godine priključuju mu se nove galerije i umjetnici iz svijeta pa je dosad izložba, osim u Zagrebu, održana i u Sarajevu, Istanbulu, Berlinu, Beču i Pafosu na Cipru. Nakon Skoplja putuje u Copenhagen i u Ujedinjene Arapske Emirate.

Autor: Irena Zelena (Foto: Voli-Me-Ne-Voli-Me/Facebook)

Autor: Irena Zelena (Foto: Voli-Me-Ne-Voli-Me/Facebook)

Foto: - / -

Autorica je potaknula umjetnike da likovnim prikazom izraze što zapravo stoji iza ljubavne pitalice “voli me, ne voli me?”, nazvanoj prema dječjoj igri trganja latica.

- Izazov da slikom bez riječi prikažu određenu situaciju, pokazao se zahtjevnijim nego se u prvi mah činilo. Svatko od slikara pristupio mu je na individualan i samosvojan način, razotkrivši u dvije međusobno povezane ilustracije ne samo svoj likovni rukopis, nego i intimno tumačenje trenutka razapetog između dvaju oprečnih stanja – voli i ne voli. Tako je zadana tema, široko shvaćena i obrađena, postala (i) nekom vrstom vizualne ispovjedaonice. Odgovori na postavljeno "pitanje" iznenađuju svježinom i originalnošću – istaknula je sudionica izložbe ilustratorica Sanja Pribić.

Dodala je i da je projekt zbog svoje zanimljivosti iskoračio iz hrvatskih okvira te prerastao u međunarodni. Širi se i dalje osvajajući nove zemlje.

Autor: Bruno Kuman (Foto: Voli-Me-Ne-Voli-Me/Facebook)

Autor: Bruno Kuman (Foto: Voli-Me-Ne-Voli-Me/Facebook)

Foto: - / -

Autorica projekta i književnica Ana Đokić rođena je 1965. godine u Beogradu, diplomirala je filozofiju, a više od 30 godina živi i radi u Zagrebu. Piše romane za djecu i odrasle, radiodrame, televizijske i kazališne tekstove. Njezine knjige objavljene su u Hrvatskoj, Makedoniji, Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji, Francuskoj, u Njemačkoj. Organizatorica je različitih nacionalnih i međunarodnih književnih festivala.

Dobitnica je mnogobrojnih književnih nagrada od kojih se ističu nagrade "Marin Držić", "Mato Lovrak", "Grigor Vitez" i nagrada za najbolju hrvatsku slikovnicu "Ovca u kutiji".

Autor: Zdenko Bašić (Foto: Voli-Me-Ne-Voli-Me/Facebook)

Autor: Zdenko Bašić (Foto: Voli-Me-Ne-Voli-Me/Facebook)

Foto: - / -

Izložba "Voli me / Ne voli me" održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Zagreba, a u organizaciji zagrebačke udruge "Knjiga u centru". Skopska će ju publika moći razgledati do 28. svibnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!