Glas Hrvatske

18:35 / 26.07.2021.

Autor: Slavica Štefić

Marin Držić - hrvatski Shakespeare

Marin Držić kao hrvatski Shakespeare predstavljen u jednoj od najvrjednijih svjetskih riznica Nacionalnoj knjižnici Braidense u Milanu

Marin Držić kao hrvatski Shakespeare predstavljen u jednoj od najvrjednijih svjetskih riznica Nacionalnoj knjižnici Braidense u Milanu

Foto: snimka zaslona/facebook / GLAS HRVATSKE

U Nacionalnoj knjižnici Braidense u Milanu je svečano otvorena izložba Marino Darsa, Lo Shakespeare Croato: Dal tesoro del patrimonio letterario e culturale croato ed europeo odnosno “Marin Držić – hrvatski Shakespeare: iz riznice hrvatske i europske književne i kulturne baštine.” 

Izložbu su svečano otvorili uz prigodne govore zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić i generalni konzul Republike Hrvatske u Milanu Stjepan Ribić, ujedno i izaslanik ministrice kulture i medija Republike Hrvatske Nine Obuljen Koržinek. Otvorenju su nazočili milanski odvjetnik i bibliofil Cristiano Pambianchi čija su izdanja kao dio privatne zbirke predstavljena na izložbi, ravnatelj Pinacoteca di Brera i Nacionalne knjižnice Braidense James Bradburne, bivša ravnateljica Nacionalne knjižnice Braidense Maria Goffredo, vijećnica Gradskog vijeća Grada Dubrovnika dr. Katarina Doršner, predstavnica Turističke zajednice Grada Dubrovnika Sandra Milovčević i direktorica predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Italiji Viviana Vukelić.


Na izložbi je predstavljeno stotinjak naslova iz povijesti hrvatske književnosti i kulture tiskanih u razdoblju od 16. do 20. stoljeća uz dvadesetak geografskih karata. Izložene su rijetke i vrijedne knjige iz bogatih knjižnih zbirki Braidense i iz privatne zbirke Pambianchi-Kramarić koje su tijekom povijesti Europi i svijetu otkrivale Hrvatsku i hrvatske autore.


Veliki dio predstavljenih izdanja djela su dubrovačkih autora i naslovi vezani uz dubrovačke teme. Središnji dio predstavljenog kulturnog blaga su djela dvojice znamenitih Dubrovčana – komediografa Marina Držića i znanstvenika, filozofa, diplomata i pjesnika Ruđera Boškovića uz djela Anselma Banduria, Nikole Vitova Gučetića, Marina Getaldića, Benedikta Kotruljevića, Stjepana Gradića, Ignjata Đurđevića, Francesca Marie Appendinija, Sebastiana Dolcea i brojnih drugih. Izložene knjige značajne su i dragocjene u kontekstu razvoja dubrovačke i hrvatske kulturne i književne povijesti.


Dodajmo kako je autorica projekta povjesničarka književnosti i profesorica na Sveučilištu u Dubrovniku dr.sc. Katja Bakija. Izložba u organizaciji Grada Dubrovnika, Doma Marina Držića i Nacionalne knjižnice Braidense iz Milana, uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Turističke zajednice Grada Dubrovnika i Javne ustanove Rezervat Lokrum biti će otvorena do 17. rujna 2021., a nastavak je dugogodišnje i plodne suradnje Doma Marina Držića i Nacionalne knjižnice Braidense.

htz.hr

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!