Glas Hrvatske

14:41 / 07.06.2021.

Autor: Tomislav Šikić

Mali Tavankućani za Glinjane

Darovi Tavankućana Glinjanima

Darovi Tavankućana Glinjanima

Foto: Snimka zaslona/Hrvatska riječ / °

Osnovna škola Matija Gubec iz Tavankuta nakon prošlogodišnjeg velikog potresa koji je zahvatio Hrvatsku pokrenula je humanitarnu akciju prikupljanja paketa za djecu, odnosno učenike osnovne škole u Glini. Donacija koju su prikupili učenici iz Tavankuta i zaposlenici škole uručena je ravnateljici OŠ Glina Robertini Štajdohar, a uručili su je ravnateljica OŠ Matija Gubec iz Tavankuta Stanislava Stantić-Prćić u pratnji ravnatelja Državne škole za javnu upravu Rudolfa Vujevića.

- Nakon potresa koji je zahvatio i osnovnu školu u Glini, mi smo s našim učenicima iz Tavankuta pisali toj djeci pisma podrške. Sada smo im uručili pakete koje su napravila djeca, a koji su obuhvatili školski pribor i slatkiše. Budući da njih ima dvostruko više nego nas, svako je dijete trebalo pripremiti dva paketa. U ovu donaciju uključili su se i svi uposleni, pa smo i kolegama u Glini odnijeli simbolične darove -  kaže ravnateljica Stantić-Prćić.

Tom prigodom održan je i sastanak s predstavnicima Ministarstva znanosti i obrazovanja kojem su, osim spomenutih, nazočili i ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje u Ministarstvu Vesna Šerepac, voditeljica službe sektora za predškolski i osnovnoškolski odgoj i obrazovanje Nevenka Pašalić, načelnik sektora za zajedničke poslove i programe Ministarstva obrazovanja i znanosti Darko Tot, te ravnatelj OŠ Stjepan Radić iz Božjakovine Jure Mišković. Na ovome sastanku dogovoren je treći korak pomoći, koji će obuhvatiti boravak djece iz Gline u Tavankutu. Bit će to ono što djecu najviše i veseli, put i druženje s vršnjacima.

- Plan je da učenici iz Osnovne škole Glina dođu u Tavankut i budu naši gosti tijekom pet dana. Ministarstvo je osiguralo prijevoz učenika i uposlenih, a mi ćemo riješiti smještaj i hranu. Tijekom tog perioda djeca će imati prigodne radionice i druženje s vršnjacima. Jasno, sve to bit će izvodljivo kada se za to stvore epidemiološki uvjeti, a nadamo se da će to biti tijekom naredne školske godine - kaže Stanislava Stantić-Prćić.

Sugovornica je također ovom prilikom istaknula da je škola u Glini slična tavankutskoj, no u ovome potresu je bila prilično oštećena, ali je sada obnovljena. Kada je u pitanju srednja škola, ona je u potresu kompletno stradala i morat će se rušiti, te nanovo graditi. Ono što je Stantić-Prćić još istaknula jest izuzetno pozitivna atmosfera prilikom ovoga susreta, koja će sigurno pridonijeti i daljoj dobroj suradnji.

Cilj ovoga projekta je, po riječima Stantić-Prćić, bio, osim pomoći djeci u Glini, naučiti djecu da nisu naši problemi jedini, te da ih i drugi imaju, a ujedno da osjete ljepotu pomoći drugima.

(Ž. V./Hrvatska riječ)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!