Glas Hrvatske

09:39 / 18.10.2019.

Autor: Klara Špančić

Mala Hrvatska u Italiji

(Foto: Mosaico Italo Croato Roma/ Facebook)

(Foto: Mosaico Italo Croato Roma/ Facebook)

Foto: - / -

Početkom listopada jug Italije bio je u znaku Hrvatske. U drugoj najmanjoj talijanskoj regiji - Moliseu, održan je četvrti susret domovinske i iseljene Hrvatske "Molizaiko", a u Rimu prvi CRoETnO Festival.

Te dvije zajednice Hrvata u Italiji imaju različite statuse i povijesno-kulturološku pozadinu, ali želja im je ista: očuvati identitet, hrvatski jezik i kulturu te promicati Hrvatsku.

Mozaiku multietničke talijanske prijestolnice Hrvati već dugo pridonose. Ono što ih povezuje s drugim djelićima toga mozaika jest želja za očuvanjem vlastite tradicije i sjećanja na stari kraj. To je pokazao i prvi međunarodni folklorni festival CroEtno u čijem je fokusu bila materijalna baština.

Završnica CroEtno festivala. (Foto: Facebook)

Završnica CroEtno festivala. (Foto: Facebook)

Foto: - / -

- Nosim tradicionalnu nošnju. Stotinu godina staru košulju majčine prabake. Nosim suknju i pojas koji predstavlja tri boje naše zastave – ispričala je jedna od sudionica CroEtno festivala u Rimu, Elena Petre iz Rumunjske.

Hrvatska se predstavila izvornim običajima draganićkoga kraja.

- Mi smo izveli tradicionalne draganičke plesove, koje njegujemo u svom radu i čuvamo od zaborava. Koreografija i sama nosi naziv upravo po njima, a zove se od čardaša, preko polke i drmeša – kazala je Draženka Jagatić, predsjednica KUD-a Sv. Juraj Draganić.

Na reviji narodnih nošnji osvojili su prvo mjesto, a domaćini su se pobrinuli da svi sudionici upoznaju dio naše bogate kulturno-povijesne baštine.

(Foto: Mosaico Italo Croato Roma/ Facebook)

(Foto: Mosaico Italo Croato Roma/ Facebook)

Foto: - / -

- Dobili su bašćansku ploču, sve države koje su participirale, a svi ostali pokloni su bili na bazi glagoljice koju hoćemo promovirati kao naš hrvatski jezik – ispričala je dopredsjednica Udruge Hrvatsko-talijanski mozaik RIM, Zrinka Bačić.

Od prvotnih petnaestak mjesta u Moliseu, danas se jezikom predaka ''Na našo'' govori u tek četiri sela. Kako bi upozorili na njegovu važnost, četvrtu godinu organizirali su Susret domovinske i iseljene Hrvatske.

(Foto: Mosaico Italo Croato Roma/ Facebook)

(Foto: Mosaico Italo Croato Roma/ Facebook)

Foto: - / -

- Kako smo očuvali jezik, tako ćemo čuvati naš identitet i tradiciju. Odlično je što nam u tome pomaže Hrvatska. Opisala bih to kao odnos majke prema djetetu – istaknula je predsjednica Udruge Jedna Musika, Antonella D'Antuono.

Vlastitim su snagama prenosili tradiciju na mlađe naraštaje, a danas, priznaju, ne mogu bez pomoći iz Hrvatske. Oba su događaja organizirana u suradnji s hrvatskim Veleposlanstvom u Italiji te pod pokroviteljstvom Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!