Glas Hrvatske

17:19 / 26.04.2022.

Autor: Violeta Kalić

"Makedonija - tako daleko, a tako bliska"

"Makedonija - tako daleko, a tako bliska"

"Makedonija - tako daleko, a tako bliska"

Foto: Violeta Kalić / HRT

19. travnja u Skoplju su predstavljeni knjiga Dragoljuba Siljanoskog "Makedonija - tako daleko, a tako bliska" i dokumentarni film u povodu 160. godišnjice Zbornika braće Miladinovci tiskanog i na makedonskom jeziku u Đakovu. Pritom su istaknute važne poveznice među dvjema zemljama i dvama narodima. Protekle je blagdane obilježilo gostovanje u povodu promocija koje su bile poveznica brojnih okupljanja u Sjevernoj Makedoniji. 


19. travnja u restoranu "Nacional" u Skoplju održana je promocija knjige "Makedonija - tako daleko, a tako bliska" autora Dragoljuba Siljanovskog, člana Društva Braće Miladinovci iz Osijeka. Knjiga je izdana a u nakladi Zajednice Makedonaca u Republici Hrvatskoj, a njezino je financiranje omogućeno potporom Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske. 


Pred mnogobrojnom publikom gostovanje je otpočelo prezentacijom dokumentarnoga filma u povodu 160.  godišnjice tiskanja Zbornika braće Miladinovci u Đakovu. O toj važnoj poveznici između dvaju naroda i dviju zemalja - Republike Hrvatske i Republike Sjeverne Makedonije govorili su biskupi Đuro Hranić i Marin Srakić.

 

Redatelj filma koji upućuje na značajne povijesne čimbenike je Toni Balog. O filmu i o knjizi govorili su prof. Julijana Mladenovska Tešija - filozofkinja, teologinja i pjesnikinja te dr. Igor Jurukov, direktor Agencije za iseljeništvo Republike Sjeverne Makedonije Slobodan Bliznakovski i gradonačelnik grada Našica Krešimir Kašuba. Među brojnim počasnim gostima bili su biskup monsignor Kiro Stojanov, otac Marjan Ristov, kancelar te predstavnica Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Sjevernoj Makedoniji Ana Vučić. Među nazočnima je bio i član Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH Nenad Živković i predstavnici Zajednice Hrvata u Republici Sjevernoj Makedoniji te predsjednik Ogranka ZHRM Struga i Ohrid Naum Dunovski. 


Knjiga zanimljiva sadržaja na filatelistički način istražuje ulogu i značenje pošte, razglednice i dopisivanja jednog povijesnog razdoblja koje je ostavilo i neposredan arhivski trag koji je također neposredna poveznica među dvama narodima. Putem neposredne korespondencije saznaju se i nadopunjavaju brojna saznanja o kulturi življenja, djelovanja, o običajima, krajolicima i brojnim drugim sustavnim elementima sačuvanih razglednica pohranjenih o jednom takvom nadahnutom istraživačkom opusu.


"Makedonija - tako daleko, a tako bliska"- predstavljanje knjige u Skoplju

"Makedonija - tako daleko, a tako bliska"- predstavljanje knjige u Skoplju

Foto: Violeta Kalić / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!