Glas Hrvatske

09:39 / 24.11.2021.

Autor: Branimir Njikoš

Lukine ljekovite delicije od češnjaka

Luka Kujundžić

Luka Kujundžić

Foto: snimka zaslona / facebook

Devetnaestogodišnji Luka Kujundžić odlučio je pokrenuti posao proizvodnje češnjaka. Uz podršku obitelji, njegov poslovni san postaje java.

Posljednjih nekoliko godina mladi Luka Kujundžić razmišljao je o poslu koji bi ga zanimao i što bi radio u budućnosti. Zanimali su ga privatni poslovi i poduzetništvo i nikako se nije mogao zamisliti kako do mirovine u nekoj firmi radi osam sati dnevno. Izbor je pao na proizvodnju češnjaka, ispričao je Luka za portal hrvatskarijec.rs.


- Sadnjom češnjaka se bavimo već duže vremena i taj posao mi je uvijek bio zanimljiv i opuštajući. Naravno, ima puno stvari zbog kojih se treba brinuti, ali kada se sve zbroji puno mi je privlačniji nego posao u nekoj tuđoj firmi. Nadovezujući se s tim da sam uvijek htio pokrenuti svoj biznis i raditi ono što volim, odlučio sam uz pomoć obitelji tako nešto i početi. Gospodarstvo je na majki Mariji i didi Ivanu u koje je prijavljen i tata Marin – rekao je Luka.


"Ako se ne proba, onda nije moguće ni uspjeti"


- Kad smo objasnili naš plan majki i didi, podržali su nas, ali mislim da nisu baš imali ideju kako je to moguće provesti, pa zbog toga vjerujem da je bilo i skepticizma s njihove strane. Međutim, njihov konačni odgovor je bio: "Ako se ne proba, onda nije moguće ni uspjeti". Tako sam odlučio probati – rekao je Luka, koji je zbog interesiranja o poduzetništvu i biznisu odlučio upisati i Ekonomski fakultet u Subotici.


Tako planira uz praksu steći i potrebno znanje. Po njegovim riječima, u posao je uključena cijela obitelj, ali je on odlučio preuzeti najveći dio na sebe.


- Trenutno češnjak sadimo na površini od nekih 800 m2, ali je u planu i proširivanje. Kada je u pitanju sadnja češnjaka, u taj posao je uključena cijela obitelj, te i neki članovi šire familije, a nerijetko mi pomažu i prijatelji. Cilj nam je posao tako razviti da jednog dana možemo živjeti od toga. Mislim da je to moguće, a pred nama je da to i dokažemo - ističe Kujundžić.

Ručna obrada češnjaka

Ručna obrada češnjaka

Foto: snimka zaslona (kolaž) / facebook

Bez kemikalija


Češnjak po pravilu rodi otprilike pet puta više u odnosu na posađenu količinu, ali taj odnos može varirati pod raznim utjecajima. Odlučili su ne koristiti nikakva kemijska sredstva pri uzgoju, pa ga zato često treba i okopavati. Većinu posla obavljaju ručno.


Bave se i preradom pa tako imaju i vlastite proizvode od češnjaka.


- Za preradu češnjaka i proizvodnju raznih proizvoda odlučili smo se ove godine iako je ideja postojala od ranije. Do ideja za ove proizvode došli smo putem interneta, ali smo vidjeli kako ih nema skoro nigdje u prodaji, pomislili smo da bi ljudima bilo zanimljivo ponuditi nešto novo – rekao je Luka. Prvi proizvod im je bio češnjak u medu, zatim su dodali hladno cijeđeno ulje s okusom češnjaka, a najnoviji proizvod koji je od prije desetak dana u ponudi je pesto od češnjaka. U planu imaju još nekoliko proizvoda, koji će se u proizvodnji naći sljedeće sezone.

- Ovi proizvodi, osim što su odlični dodaci jelima, također služe i zdravlju. Posebno ako govorimo o češnjaku u medu. Med i češnjak predstavljaju jedan od najsnažnijih prirodnih antibiotika i njihovim spajanjem ljekovito svojstvo se samo još povećava. Osim toga što obnavljaju cijeli organizam i štite od prehlade, med i češnjak utječu i na reguliranje krvnog tlaka, uravnotežavanje nivoa lošeg kolesterola u krvi, smanjuju upalne procese i još mnogo toga. Po nekim novijim istraživanjima imaju i antikancerogeno svojstvo – istaknuo je Luka Kujundžić, mladi proizvođač češnjaka iz Subotice, čije proizvode možete potražiti i na ovoj poveznici.


(Izvor: hrvatskarijec.rs)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!