Glas Hrvatske

12:17 / 07.07.2021.

Autor: Violeta Kalić

Ljerka Toth Naumova nastupila na "Prazniku lipa"

Nastup Ljerke Toth Naumove

Nastup Ljerke Toth Naumove

Foto: Violeta Kalić / HRT

Hrvatsko-makedonska pjesnikinja Ljerka Toth Naumova nastupila na tradicionalnoj pjesničkoj manifestaciji "Praznik lipa" održanoj u petak  2.srpnja u Gradskom trgovačkom Centru u Skoplju.

Nakon objavljenog natječaja Društva pisaca R.S. Makedonije, za najbolju neobjavljenu pjesmu, komisija je pristupila selekciji prispjelih radova. Tim povodom održana je završna manifestacija na kojoj su uručene nagrade" Književno žezlo" za pjesnički opus sa visokim estetskim vrijednostima.


Ove godine dobitnici te prestižne nagrade makedonski pjesnik, filozof, estetičar, kritičar i prevoditelj Ivan Džeparoski, autor trideset knjiga i dobitnik brojnih nagrada. Od inozemnih autora, nagrada " Književno žezlo" dodeljena je Dušanu Stojkoviću, pjesniku, esejistu, književnom kritičaru  i prevoditelju iz Srbije.


Stvaralaštvo Ivana Džeparoskog pretstavila je Nataša Avramovska, a o inozemnom laureatu govorio je prof.dr.sc Hristo Petroski.


Nazočnima je uručena višejezična zbirka poezije iz edicije "Književno žezlo" , priređene u povodu ove tradicionalne manifestacije "Praznik lipa"u kojoj su zastupljena oba laureata. Izdavač izdanja je Sonja Stojmenska-Elzeser,predsjednica Društva pisaca R.S.Makedonije. Predsjednica manifestacije "Praznik lipa" je Frosina Parmakovska.


U drugom dijelu manifestacije čitana je poezija koja je uvrštena nakon selekcije prispjelih radova na natječaj za najbolju pjesmu "Praznik lipe 2021", iza čega je proglašena i najbolja pjesma.


Manifestacija je organizirana pod pokroviteljstvom i iz financijsku pomoć Grada Skopja.


Poznata i nagrađivana hrvatsko-makedonska pjesnikinja mr sc Ljerka Toth Naumova ušla je u odabir nakon selekcije prispjelih radova na natječaj za tradicionalnu manifestaciju koja je i od inozemnog značaja. Tim povodom nazočni su mogli čuti stihove njezine pjesme naslovljene "Mirišeš po zadnjoj cvjetnoj latici".


Ljerka Toth Naumova rođena je 1943. u Daruvaru. Članica je Društva pisaca R.S.Makedonije i Društva hrvatskih književnika. Dugogodišnja je članica Zajednice Hrvata u Republici Sjevernoj Makedoniji i glavna urednica glasila ZHRM "Hrvatske Riječi".


Manifestacija daje mogućnost povezivanja pjesnika izvan domovine diljem regije te produbljuje suradnju i otvara nove mogućnosti zajedničkih nastupa i tiskanja zajedničkih i dvojezičnih i višejezičnih izdanja u cilju promidžbe i zbližavanja pjesnika diljem svijeta.


Pjesnička manifestacija "Praznik lipa"

Pjesnička manifestacija "Praznik lipa"

Foto: Violeta Kalić / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!