Glas Hrvatske

13:22 / 06.12.2022.

Autor: Violeta Kalić

"Lijepa naša Europo" u Skoplju

Članovi ZHRSM nakon premijere

Članovi ZHRSM nakon premijere

Foto: Violeta Kalić / HRT

U Kinoteci Republike Sjeverne Makedonije u Skoplju u subotu 3. prosinca održana je promocija dokumentarnog filma "U zemlji sunca - Hrvati u Sjevernoj Makedoniji " autora Bože Vodopije, u produkciji Programa za Hrvate izvan RH Hrvatske radiotelevizije, čiji je urednik Ivo Kujundžić. Bilo je to prvo predstavljanje ovog dokumenatarnog filma kao dijela serijala u 12 nastavaka "Lijepa naša Europo", urednice projekta Doris Vučković, koji će od 19. prosinca svakog ponedjeljka u 18,20 sati biti emitiran na Drugom programu HTV-a.

Film na simboličan način prikazuje presjek raznolikog mozaika kojeg tvori skupina od oko 3 tisuće Hrvata u Makedoniji, koji su tu naseljeni u različitim periodima i u različitim povodima. Predstavnici različitih profesija i generacija istakli su u par riječi svoje osjećaje vezane za obje domovine. U filmu je također je akcentiran doprinos koji su dali utemeljitelji brojnih institucija Makedonije u oblastima znanosti, umjetnosti i kulture, te uloga Katoličke crkve i velike misionarke Majke Tereze rodom iz Skoplja. Film također ima za cilj istaknuti ulogu koju ima Zajednica Hrvata u Republici Sjevernoj Makedoniji i to za očuvanje jezika, identiteta i kulture, te okupljanja Hrvata i štovanja tradicije i njegovanja kulturno povijesne baštine. Svoja kratka izlaganja imali su predstavnici ogranaka Zajednice Hrvata iz Skoplja, Štipa, Tetova i Bitole, kao i predsjednica njihove krovne udruge Nevenka Kostovska. Govorio je i autor Božo Vodopija te veleposlanica Republike Hrvatske u Republici Sjevernoj Makedoniji Nives Tiganj.
Premijera u Skoplju

Premijera u Skoplju

Foto: Violeta Kalić / HRT

Božo Vodopija je dosad bio redatelj i scenarist 20-tak dokumentarnih filmova, uglavnom tematski vezanih za Hrvate izvan Republike Hrvatske, te je autor i brojnih radijskih emisija. Odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata, medaljom "Oluja" i Redom hrvatskog trolista. Kao diplomirani novinar urednik je u HRT centru Dubrovnik, a u razdoblju od 2007. do 2013. bio je generalni konzul RH u Kotoru u Crnoj Gori. Autor je zbirke pjesama "Anno domini1976" i knjige Ratna izdanja Dubrovačkog vjesnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!