Glas Hrvatske

12:31 / 24.03.2019.

Autor: Klara Špančić

Lički specijaliteti na europskom stolu

Hrvatski predstavnici u Bruxellesu. (Foto: screenshot/ NP Plitvička jezera)

Hrvatski predstavnici u Bruxellesu. (Foto: screenshot/ NP Plitvička jezera)

Foto: - / -

Europskim ministrima u Bruxellesu po prvi put predstavljena je tradicionalna lička kuhinja povodom dobivanja certifikata zaštite zemljopisnog podrijetla ličke janjetine.

Potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić ovom prigodom ugostio je svoje kolege ministre poljoprivrede iz Europske unije na čelu s povjerenikom EU za poljoprivredu Philipom Hoganom

Dobivanje certifikata uz Ministarstvo poljoprivrede potaknula je udruga uzgajivača ličke pramenke iz Gospića. Ceremonija u Bruxellesu upriličena je uz tradicionalnu ličku hranu koju su pripremali višestruko nagrađivani kuhari Nacionalnog parka Plitvička jezera Igor Jularić i Dario Špehar

Uz certificiranu Ličku janjetinu, uzvanicima je predstavljena hrana s regionalnom oznakom kvalitete LIKA Quality. 

(Foto: screenshot/ NP Plitvička jezera)

(Foto: screenshot/ NP Plitvička jezera)

Foto: - / -

Ravnatelj NP Plitvička jezera, Tomislav Kovačević, izrazio je veliko zadovoljstvo razvojem situacije u Nacionalnom parku i suradnje s lokalnim poljoprivrednicima te procesom brendiranja Lika destinacije. 

- Ličani su oduvijek vrijedni samo se za Liku i Ličane nije dovoljno marilo, a ni strateških projekata nije bilo. S ovakvim projektima uvjeren sam kako možemo ne samo zaustaviti odljev stanovništva već i potaknuti nove investitore na ulaganje u Liku, a time i motivirati povratak brojnih raseljenih Ličana na povratak svojim korijenima – istaknuo je Kovačević.

Lika je jedinstvena po svojim prirodnim ljepotama, ali i hrani proizvedenoj na tradicionalan način. Takvu  pripremu prezentirala je Helena Petrović, dugogodišnja zaposlenica NP Plitvička jezera zajedno s voditeljicom podružnice hotelijerstva i ugostiteljstva Draganom Franjković.

Voditeljica klastera Lika Destination Petra Butković prezentirala je jedinstvenu Lika destinaciju koja je u procesu turističkog brendiranja kao destinacija zaštićenih područja i gastro-destinacija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!