Glas Hrvatske

11:23 / 16.07.2022.

Autor: Maja Raguž

"Libra" promiče hrvatsku kulturu i jezik

Libra/urednica časopisa i veleposlanica u Švicarskoj

Libra/urednica časopisa i veleposlanica u Švicarskoj

Foto: Matis.hr / snimka zaslona

Hrvatski kulturni klub u Švicarskoj, osnovan je na desetu obljetnicu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, a tom prilikom, članovi su odlučili da mora imati i svoje glasilo. Tako je prva „Libra“ – dvojezični časopis, izašla već u svibnju 2002. godine. Riječ je o časopisu koji promiče hrvatski jeziku i kulturu, te hrvatsko švicarsku kulturnu suradnju, a njihovo 50 izdanje nagrađeno je priznanjem hrvatskog Veleposlanstva. Tim povodom u rezidenciji Veleposlanstva Republike Hrvatske u Bernu glavnoj urednici dr.sc. Vesni Polić Foglar uručeno je priznanje Veleposlanstva.

- Libra znači vaga, dakle označava ravnotežu, harmoničan odnos Hrvata prema objema domovinama prema Hrvatskoj iz koje su otišli i Švicarskoj u kojoj su se nastanili. Namijenjena je Hrvatima koji žive u Švicarskoj, ali i njihovoj drugoj generaciji koja možda bolje govori i čita njemački, nego hrvatski zato Libra i jest dvojezična, a namijenjena je i Švicarcima kojima želimo pokazati i hrvatsku kulturu, predstaviti se na najbolji način, razbiti neke predrasude kojih još uvijek ima, poboljšati image Hrvata u Švicarskoj – objašnjava glavna urednica časopisa "Libra“ dr.sc.Vesna Polić Foglar.


Za izniman doprinos promicanju hrvatskog jezika i kulture, te hrvatsko švicarske suradnje, uredništvu je uručeno priznanje Veleposlanstva Republike Hrvatske u Bernu. Glavnoj urednici uručila ga je naša veleposlanica u Bernu, dr.sc. Andrea Bekić.


- Na prijemu u Veleposlanstvu okupili su se sadašnji suradnici ovog časopisa, kao i oni koji su svoj doprinos dali u prethodnom razdoblju. Ja sam svima njima čestitala na dosadašnjem radu i zalaganju, tim više što je uglavnom riječ o volonterskom radu u slobodno vrijeme, uz puno entuzijazma i želje za doprinosom hrvatskoj zajednici. Glavnoj urednici Libre gospođi Vesni Polić Foglnar uručila sam priznanje Veleposlanstva povodom jubileja časopisa te za doprinos promicanja hrvatskog jezika, kulture i promicanje hrvatsko švicarske suradnje. Glavna urednica također ulaže puno truda kako bi časopis iznašao izvore financiranja, a posebno vrijedna je potpora Središnjeg državnog ureda za hrvate izvan Republike Hrvatske – rekla je veleposlanica RH u švicarskom Bernu dr.sc. Andrea Bekić.


- Dobiti zahvalnicu za nešto u što ste uložili puno energije i sate i sate rada tokom toliko godina, to je veliko zadovoljstvo, izjavila je glavna urednica, te dodala kako je to priznanje ne samo njoj kao glavnoj urednici nego i svim drugim entuzijastima iz Hrvatskog kulturnog kluba i uredništva Libra. A priznanje dolazi od veleposlanice Andree Bekić veleposlanice RH u Švicarskoj, dakle od osobe koja apsolutno kompetentna da ocijeni značaj Libre za Hrvate ovdje - istaknula je Polić Foglar.


Časopis Libra izlazi dva puta godišnje u nakladi od 1700 primjeraka na hrvatskom i njemačkom jeziku, a obrađuje teme interesantne hrvatskim iseljenicima u Švicarskoj, kao i onima koji se žele vratiti u domovinu Hrvatsku. Objavljuju i zanimljive intervjue i portrete, te teme koje povezuju dvije države od znanosti, kulture, gospodarstva i turizma, kulinarstva do humorističnih sadržaja. Svi librini suradnici su volonteri i to je snaga koja je prepoznata u hrvatskoj zajednici u Švicarskoj i u domovini Hrvatskoj.


- Libra je već 2004. doživjela jedno lijepo priznanje kad je Hrvatska matica iseljenika u Zagrebu organizirala predstavljanje i Hrvatskog kulturnog kluba kao izdavača i Libre jednom jako lijepom predstavom u Zagrebu koja je imala jako lijepi odjek, a malo poslije toga Libra je predstavljena i na sajmu Interliber među iseljeničkom publikacijom gdje je imala zapaženo mjesto. Svih ovih 20 godina i 50 godina Libre svi članovi uredništva i članovi hrvatskog kulturnog kluba koji su pri tome aktivni radili su bez naknade, dakle to je 20 godina dobrovoljnog rada i Libra je sad jedini redoviti časopis jedne hrvatske udruge u Švicarskoj i to još dvojezični - istaknula je dr.sc. Vesna Polić Foglar.


Priznanje hrvatskog veleposlanstva u Bernu, posvećeno je svim dosadašnjim urednicima, novinarima, prevoditeljima, fotografima i drugim volonterima koji su u protekla dva desetljeća kroz političke, kulturne, ekonomske, znanstvene, ali i humoristične teme povezivali dva naroda - hrvatski i švicarski. U međuvremenu i Hrvatski kulturni klub u Švicarskoj proslavio je lijepu obljetnicu okupljanja i rada na njegovanju hrvatskog jezika i kulture, te promicanja informacija iz raznih područja koja su interesantna i našim ljudima u Švicarskoj, ali i Švicarcima koji vole otkrivati hrvatske vrjednote. U međuvremenu časopis Hrvatskog kulturnog kluba u Švicarskoj izašao je i 51 put, a čitatelji ga mogu pregledati i na njihov internetskim stranicama. 

Libra

Libra

Foto: Hrvatski kulturni klub u Švicarskoj / Facebook/snimka zaslona

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!