Glas Hrvatske

18:00 / 17.06.2021.

Autor: David Rey

Latinskoameričko-hrvatska gospodarska suradnja

Matija Jerković

Matija Jerković

Foto: ustupljena fotografija / -

Hrvatska gospodarska komora i hrvatske komore u Latinskoj Americi organizirale su seriju virtualnih sastanaka. Udio izvoza iz Hrvatske u zemlje Južne Amerike predstavlja tek dva promila.

- Zovem se Matija Jerković, voditelj sam projekata međunarodne suradnje Argentinsko-hrvatske gospodarske komore. Nalazim se u gradu Rosariju, u takozvanoj žitnici Argentine smještenoj u srcu pampe, uz obale rijeke Paraná, drugoj po veličini rijeci ovog kontinenta. Dolazim iz Zagreba, a ovdje sam se našao zbog svoje supruge koju sam upoznao tijekom godina doktorata u Rimu. Doktorirao sam na Papinskom Sveučilištu Gregoriana s radom koji se bavi pitanjima kulturne diplomacije i međunarodnih izložbi.

U Argentinu smo došli prošle godine s namjerom da ostanemo nekoliko mjeseci, od siječnja do travnja, kako bismo posjetili supruginu obitelj i kako bismo obavili nekoliko sastanaka s kulturnim i gospodarskim institucijama koje predstavljaju hrvatsku dijasporu.

U Buenos Airesu sam se našao s kolegama iz Instituta Studia Croatica, s Marcosom Pejacsevichem, s kojim sam radio na hrvatskom izdanju njegovih Memoara iz Starog i Novog svijeta i s članovima Hrvatske gospodarske komore koji se nalazi u Argentini - ističe Matija Jerković.


No, međutim, početkom prošle godine izbila je pandemija i njegovi su se planovi promijenili.


- Otkazan mi je let. I drugima su se promijenili njihovi planovi. Ostalo nam je ili rezignirati ili zasukati rukave i pokušati napraviti nešto što bi bilo primjerno takvim novim okolnostima. I to smo bili i učinili.

Zajedno s kolegama iz Argentinsko-hrvatske gospodarske komore stupili smo u kontakt s kolegama iz Paragvaja, Čilea, Ekvadora i ostalih južnoameričkih zemalja. Također, stupili smo u kontakt s kolegama iz Hrvatske gospodarske komore u Zagrebu, koji su tada već bili organizirali seriju poslovnih sastanaka preko internetske platforme. Naime, kao što je vrlo dobro poznato, sa samom pandemijom sve aktivnosti, napose veliki sajmovi, međunarodne izložbe i posjeti poslovnih delegacija su bile otkazane. Takve vrste događanja sada su svoje mjesto pronašle na internetu. I mi smo pokušali napraviti nešto što bi nadomjestilo nedostatak takvih događanja. Dapače, kako bismo iskoristili priliku koju nam ova platforma pruža.

Kako bismo uspješno realizirali taj projekt, trebali smo vidjeti što nam je bio glavni izazov. A to je, u ovom slučaju, vrlo mali udio izvoza iz Hrvatske u zemlje Južne Amerike, koji predstavlja tek dva promila. To je dakle rezultat i udaljenosti južnoameričkog kontinenta i nepoznavanja ovog tržišta - tvrdi dr. Jerković.


Tada su razvili projekt koji su provodili na tri razine.


- Na prvoj razini, između kolega iz Hrvatske gospodarske komore u Zagrebu i naših komora u Južnoj Americi. Na drugoj razini suradnja između hrvatskih komora koje se nalaze u različitim zemljama Južne Amerike i diplomatskim predstavništva Hrvatske koje se su ovdje. Na trećoj razini, među nama koji smo ovdje u Argentini.

Ovdje želim podsjetiti kako naša komora ima dvostruku zadaću. S jedne strane, promicati gospodarske odnose između Republike Hrvatske i Republike Argentine. I s druge strane promicati poslovnu suradnju između Hrvata i njihovih potomaka ovdje u Argentini.

Pripreme su trajale nekoliko mjeseci, napravili smo nekoliko promotivnih projekata. Stupili smo u kontakt s brojnim gospodarstvenica i s institucijama koje ih predstavljaju. Također, organizirali smo seminar, gdje smo pokušali ilustrirati neke od najvažnijih točaka koje se tiču gospodarske suradnje između Republike Hrvatske i Republike Argentine - naglašava voditelj projekta.


U isto vrijeme trajao je i popis hrvatske dijaspore u Argentini što je događanju dalo dodatnu vidljivost.


- Prilično smo zadovoljni s onim što smo uspjeli postići. Događanje je ostavilo isključivo pozitivne reakcije i imalo sjajan odjek u važnim lokalnim medijima.

Sa strane Južne Amerike sudjelovalo je stotinjak različitih tvrtki, od toga iz Argentine njih više od šezdesetak. Imali smo priliku upoznati čitav niz novih poslovnih subjekata koji su nam se ovom prilikom približili, kako iz Buenos Airesa, tako i iz ostatka zemlje. Iz Hrvatske je odaziv također bio vrlo dobar. Imamo na nekoliko poslovnih prijedloga i nadamo se da će se to uspjeti realizirati i konkretizirati.

Konačno, ne želimo izgubiti iz vida i treći element, a to je intelektualna i moralna dobit koja uvijek prati ovu vrstu događanja i koja u ovom slučaju promiče jačanje veza između naše domovine i Južne Amerike - poručuje Matija Jerković


Tvrtke iz Hrvatske imale su priliku susresti se s potencijalnim partnerima iz Latinske Amerike.


- Ova serija poslovnih susreta bila je izvrsna prilika za pronalaženje poslovnih partera, za prezentiranje vlastitih proizvoda i usluga te za pokretanje novih i unapređenje postojećih poslovnih projekata. Cilj je inicijative povezivanje s poslovnim partnerima i klijentima te uočavanje novih poslovnih prilika.

Na dalekim tržištima poput Latinske Amerike ključna je potpora u rješavanju različitih barijera u poslovanju. Ovim projektom hrvatske komore žele ne samo omogućiti ulazak, već biti i trajna potpora u rješavanju otvorenih pitanja i barijera koje se mogu javiti i nakon što se neka tvrtka pozicionira na tržištu.

Zahvaljujem Glasu Hrvatske i šaljem srdačan pozdrav Vašim slušateljima - zaključuje Matija Jerković, voditelj projekata međunarodne suradnje Argentinsko-hrvatske gospodarske komore.

Matija Jerković

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!