Glas Hrvatske

08:12 / 05.02.2020.

Autor: Klara Špančić

Kvote za studij na Veleučilištu u Vukovaru

Hrvatska riječ/ screenshot)

Hrvatska riječ/ screenshot)

Foto: - / -

Dekan Veleučilišta u Vukovaru Lavoslav Ružička Željko Sudarić sastao se s predstavnicima Hrvatskog nacionalnog vijeća u Subotici i razgovarao o uvjetima studiranja na ovom Veleučilištu.

- Kako smo s državnim tajnikom iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonkom Milasom potpisali ugovor o suradnji, a nakon toga dobili od našeg Ministarstva znanosti i obrazovanja dopusnicu, odnosno kvote za upis Hrvata izvan Hrvatske, došli smo se upoznati i prezentirati uvjete studiranja u Vukovaru. Veleučilište ima tri studijska programa – upravni studij, studij trgovine i studij fizioterapije te specijalistički studij – preventivna fizioterapija, ima oko tisuću studenata.

Imamo prekrasan novi Studentski dom Leopold sa 108 ležaja, gdje je svaka soba klimatizirana, ima svoju kuhinju i LCD i za naše mlade Hrvate izvan Hrvatske omogućit će se smještaj u njemu. Za sada smo aplicirali za pet mjesta po svakom studijskom programu i planiramo dovesti srednjoškolce u Vukovar da vide naše kapacitete. U Vukovaru imamo studente iz cijele Hrvatske i regije, a preko Erasmus programa nam dolaze studenti iz EU i oni se kad dođu iznenade vrlo visokim standardom i kapacitetima za studiranje – ispričao je dekan Željko Sudarić.

Članica Izvršnog odbora HNV-a zadužena za obrazovanje Margareta Uršal istaknula je kako je njihov cilj školovanje stručnih kadrova.

-Mi želimo školovati stručne kadrove. Hoće li se oni nakon srednje škole školovati u Srbiji ili u Hrvatskoj to će odlučiti oni i njihove obitelji. Ukoliko se odluče za Hrvatsku, imaju dva modela: mogu se upisati preko državne mature i preko kvota. To su oni budući studenti koji nemaju hrvatsko državljanstvo, samo trebaju osigurati preko Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske potvrdu da su Hrvati. Na taj način mi se trudimo osigurati i onima koji nisu stekli državljanstvo da mogu upisati studije u Hrvatskoj i naravno nije nam cilj izvoziti mlade cilj već da završe više i visoke škole i fakultete i da nam se vrate osposobljeni kao stručni kadrovi i da tu u zajednici pridonose razvoju – zaključila je Uršal.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!