Glas Hrvatske

08:12 / 29.09.2021.

Autor: Yu Xi

Kvaliteta hrvatskih trenera prepoznata i na Dalekom istoku

Branko Ivanković

Branko Ivanković

Foto: ustupljena fotografija / -

Dok se hrvatska nogometna reprezentacija priprema za nove utakmice u sklopu kvalifikacija za prvenstvo u Kataru iduće godine, s druge strane svijeta, na azijskom tlu, reprezentacije Omana i Irana, koje vode hrvatski treneri, bore se za nastup na najvećem nogometnom natjecanju. 

Iran, čak i brojne zemlje zapadne Azije su obećana zemlja hrvatskim nogometnim trenerima. Prije stožera Dragana Skočića i Branko Ivanković je bio vrlo uspješan i kao izbornik Irana i u klubu Persepolis iz Tehrana. Nakon što se pod njegovim vodstvom Iran plasirao na Svjetsko prvenstvo 2006., tijekom svoje avanture u Iranu od 2016. do 2019., njegov tim je tri sezone zaredom bio prvak prvenstva, tri sezone zaredom je osvojio Super Kup, a on je tri sezone zaredom bio proglašen najboljem trenerom prvenstva Irana. Unatoč američkim sankcijama nad Iranom, zbog čega klub nije mogao dovesti prava pojačanja, Persepolis u rukama Branka Ivankovića postao je viceprvak Azijske lige prvaka.

Branko Ivanković s reprezentacijom Omana

Branko Ivanković s reprezentacijom Omana

Foto: ustupljena fotografija / -

U razgovoru s Marijem Totom, pomoćnikom trenera Irana Dragana Skočića, i omanskim izbornikom Brankom Ivankovićem doznali smo više o njihovom radu na azijskom kontinentu i uspjesima na putu prema Kataru.


Razlog uspjeha hrvatskih trenera u zapadnoj Aziji za Marija Tota krije se u sličnosti mentaliteta. Branko Ivanković smatra da je odgovor u kvaliteti hrvatske trenerske škole.


- U Hrvatskoj postoji duga tradicija trenerske škole i profesionalnog nogometa. Hrvatski treneri bave se isključivo nogometom, puno ulažu u osnovno i dodatno obrazovanje. Naravno da onda postižu uspjehe u toj regiji, kao i u drugim dijelovima svijeta. Hrvatski se treneri vrlo lagano prilagođavaju životu u drugim zemljama i žele biti dio njihove kulture – govori Ivanković.

Reprezentacija Omana pod njegovim vodstvom uspješno korača prema nastupu u Kataru, osobito nakon pobjede protiv Japana, jedne od najboljih reprezentacija Azije. Iran, govori Tot, može razmišljati o nastupu na Svjetskom prvenstvu.


- Iran sada zaista može početi sanjati da će se naći dogodine u Kataru. Nakon svih problema, gotovo bezizlazne situacije, sada se stvari čine puno optimističnijima, ekipa izgleda dobro i svi vjerujemo da ćemo biti sudionici najveće smotre nogometa na svijetu u Kataru – ocjenjuje Tot.

Marijo Tot i Dragan Skočić

Marijo Tot i Dragan Skočić

Foto: ustupljena fotografija / -

Oba trenera su uspješno radili u Kini. Iako nije u istoj skupini sa svojem momčadi, Marijo Tot je pratio i kinesku reprezentaciju te se prisjetio prijatelja u Kini.


- Kao netko tko je radio tri godine u Kini, naravno da pratim kinesku reprezentaciju i njene rezultate. Moja iskustva su jako lijepa i intenzivna, a kao dokaz da sam u Kini uživao raditi i živjeti je veliki broj prijatelja koje tamo imam i dan danas. Da, kineska reprezentacija nije dobro započela ovaj ciklus utakmica i vjerojatno je razočarala brojne navijače u domovini, ali ja ipak nekako mislim da još ništa nije gotovo, i da se stvari mogu vrlo brzo popraviti - zaključio je Tot.


Posljednje utakmice kvalifikacija u Aziji za SP 2022. igrat će se 7. idućeg mjeseca, kad će Iran odigrati s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, dok će Oman kartu za Katar tražiti u utakmici protiv Australije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!