Glas Hrvatske

09:15 / 17.06.2021.

Autor: Snježana Herek

"Kumstva" osigurala 144.000 eura za obitelji na Banovini

Potresom uništena kuća na Banovini

Potresom uništena kuća na Banovini

Foto: Tomislav Miletic / PIXSEL

U suradnji s Hrvatskim domom Beč i pod medijskim pokroviteljstvom portala Kroativ Hrvatska katolička misija Beč provodi akciju "kumstva" u kojoj se potrebitim obiteljima s Banovine svaki mjesec daruje 100 eura.

Fra Josip Koren, voditelj Misije i ovog dobročiniteljskog programa "kumstva", u suradnji s mjesnim župnicima na potresom ugroženim područjima na Banovini, u Austriji pronalazi "kumove" koji se obvezuju jednoj obitelji, kojoj je pomoć doista neophodna, svaki mjesec poslati 100 eura.


– Nakon tri i po mjeseca mogu reći da sam Bogu zahvalan na odazivu vjernika. Do danas imamo na listi 120 obitelji koje pomažemo sa 100 eura mjesečno, na godinu dana. Dakle, svaka obitelj će do kraja sveukupno dobiti 1.200 eura. Većina ovih obitelji ima djecu, poneke su staračke, a dobio sam imena od tamošnjih župnika, koji najbolje poznaju svoje vjernike i njihove potrebe – naglasio je fra Josip, koji s ovakvim načinom pomoći ima iskustva još iz Domovinskog rata. Tada je nesebično pomagao i organizirao "kumstva", najčešće po Slavoniji.


Fra Josip ističe kako su ovdašnji dobročinitelji, odn. "kumovi", skromni i samozatajni vjernici, običan puk koji ima suosjećanja za drugoga u nevolji.


– Da, 90 posto dobročinitelja nisu nikakvi bogataši, veliki firmaši već hrvatske obitelji i samozatajni pojedinci. Tko želi postati kum, neka na moju e-mail adresu josip.koren.ofm@gmail.com, sa svoje e-mail adrese, pošalje svoje osnovne podatke (ime i prezime, adresu stanovanja, eventualno telefonski broj i sl.), zatim neka na humanitarni račun IBAN: AT81 2011 1843 6830 9700 uplaćuje svaki mjesec 100 eura, a ja svakom "kumu" pošaljem podatke o obitelji koju pomaže, kao i potvrdu da sam uplaćene novce proslijedio. Ovim putem zahvaljujem Hrvatskom domu i Kroativu na medijskoj potpori, a nadasve svima Vama koji ste se odazvali i materijalno pomažete – zaključio je ovaj neumorni svećenik.


Ovom akcijom prikupljeno je i na Banovinu iz Beča odaslano 144.000 eura. Poziv na pomoć i nadalje je otvoren i uključiti se mogu svi ljudi dobre volje. 


(Izvor: kroativ.at)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!