Glas Hrvatske

00:14 / 04.06.2021.

Autor: Branimir Njikoš

KSA - ispružena ruka dobrotvora

KSA

KSA

Foto: snimka zaslona / dijaspora.hr

"Kruh sv. Ante" (KSA) je karitativno-humanitarna organizacija australskih Hrvata koja je prikupljala pomoć za naše misionare u Africi, za naše misionarke na Salomonskim otocima, za stradale od poplava 2014. godine u Hrvatskoj i BiH, za pomoć obnove marijanskog svetišta u Olovu te u mnogim drugim humanitarnim akcijama, od kojih je zadnja vezana za prošlogodišnje razorne potrese u Hrvatskoj.

Organizaciju "Kruh sv. Ante" osnovali su franjevci franjevačke provincije Bosne Srebrne s ciljem prikupljanja pomoći. Organizacija je otvorila svoju podružnicu u Wollongongu 2004. tijekom posjeta Australiji tadašnjeg ravnatelja ove organizacije fra Stipana Radića. Godine 2017. podružnica je premještena u Canberru, a 2018. registrirana je i pri australskim vlastima. U statutu je određeno kako se pomoć može slati u Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Ruandu, Salomonske otoke i Australiju, a svi donatori mogu zatražiti povrat poreza na svoje donacije, piše dijaspora.hr.


Žurna pomoć Banovini


Snažni potres koji je pogodio područje Banovine izazvao je brzu reakciju hrvatske zajednice iz Sydneya i Wollongonga. Hrvatski franjevci koji djeluju u Australiji u koordinaciji s predsjednicima hrvatskih klubova, poduzetnicima i donatorima s područja grada Sydneya te hrvatskim generalnim konzulom u Sydneyu, žurno su se okupili na Novu godinu kako bi se prikupila financijska pomoć.


U svrhu bržeg i organiziranijeg prikupljanja financijske pomoći za potresom pogođena područja na Banovini, predložena je upravo ova platforma kao najbrže i najjednostavnije rješenje prikupljanja i slanja novca. Prihvaćen je prijedlog fra Ive Tadića da se u tu svrhu ide preko postojeće i pri australskim vlastima registrirane karitativno-humanitarne organizacije "Kruh sv. Ante Australija“ (St Anthony’s Bread Australia), a koju vode upravo franjevci.


Fra Ivo Tadić, koordinator Hrvatske inozemne pastve za Australiju i Oceaniju i voditelj Hrvatskog katoličkog centra "Marija-Kraljica Hrvata“ u Wollongong-u, na jednom od sastanaka hrvatske zajednice održanom krajem veljače ove godine u Hrvatskom društvenom klubu "Kralj Tomislav", predložio je da se uz franjevce (fra Ivo Tadić, Wollongong, fra Davor Dominović, Brisbane, fra Davor Filko, Sydney i fra Ante Šimunović, Canberra) u Odbor direktora organizacije uključe i predstavnici hrvatske zajednice s ciljem transparentnosti kako prema australskim vlastima tako i prema hrvatskoj zajednici. Tako su u Odbor direktora ušli Ivica Kovač, Ivica Golubić, Tomislav Lerotić i Damir Berdi te Gordana Anić kao tajnica. Zaključeno je kako će se popis donatora objavljivati u tjedniku "Domovina" i na društvenim mrežama te u hrvatskim katoličkim centrima.


Nakon toga održano je još nekoliko sastanaka na kojem su franjevci, predsjednici klubova i pojedinci zadužili označene blokove uplatnica zbog evidentiranja imena i iznosa donatora u hrvatskim katoličkim centrima i hrvatskim klubovima. Franjevci su novac prikupili i tijekom sv. misa u posebnu kutiju za one koji žele biti anonimni donatori. Sav prikupljen novac uplaćuje se na platformu "Kruh sv. Ante – Australija".


Prikupljena sredstva idu u Hrvatski Caritas, središnju karitativno-pastoralnu ustanovu Hrvatske biskupske konferencije, a koji će kupiti stambene module za potrebe potresom nastradalih obitelji na području Sisačke biskupije. Fra Ivo Tadić preuzeo je vođenje ove akcije. Redovito se tiska plakat na hrvatskom i engleskom jeziku te se informira i poziva hrvatska zajednica na prikupljanje pomoći, posebno tijekom sv. misa u centrima.


Prikupili više od 900 tisuća AUD


Tijekom svih dosadašnjih donacija hrvatske zajednice preko organizacije "Kruh sv. Ante-Australija" prikupljeno je $914,500.00 AUD. Novac je proslijeđen: u Caritas sisačke biskupije $404,500.00 AUD, u Hrvatski Caritas $424,000.00 AUD, Kruh svetog Ante $76,000.00 i u opću bolnicu Sisak "Dr. Ivo Pedišić" $10,000.00 AUD. U ovu se akciju, preko platforme "Kruha svetog Ante", uključila i Sydneyska nadbiskupija s donacijom od $15,000.00.


Treba napomenuti kako je i izvan platforme "Kruh sv. Ante Australija" također prikupljano za ovu svrhu pa je u Australiji za stradale od potresa prikupljeno i poslano više od $1,350,000.00 AUD. Međutim, ovdje akcija nije stala i provodit će se kroz cijelu 2021. godinu.


KSA zahvaljuje svim ljudima dobre volje, donatorima, hrvatskim društvenim klubovima, hrvatskim katoličkim centrima i dobrotvorima koji su nesebično iskazali ljubav onima kojima je pomoć najpotrebnija.


(Izvor: dijaspora.hr)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!