Glas Hrvatske

08:01 / 11.10.2019.

Autor: Branimir Njikoš

Krk i Boka u očima Ivana Volarića Piturića

Foto: screenshot/grad-krk.hr

Foto: screenshot/grad-krk.hr

Foto: - / -

Obilježavajući 448. godišnjicu Lepantske bitke, jedne od najvažnijih pomorskih bitaka u kojoj su sudjelovale kotorska galija Sveti Tripun i krčka galija Uskrsli Krist, u Krku je postavljena izložba "Od Boke kotorske do Krka: Ivan Volarić Piturić" koja prezentira radove talentiranog slikara i dekoratera Ivana Volarića Piturića.

Kao dio manifestacije Štorija o galiji Cristo Ressussitato, a u sklopu programa međunarodne kulturne suradnje koju već devet godina zajednički provode gradovi Krk i Kotor, odnosno Centar za kulturu grada Krka i Pomorski muzej Kotor, u krčkoj galeriji Decumanus, otvorena je izložba "Od Boke kotorske do Krk: Ivan Volarić – Piturić".

Foto: screenshot/grad-krk.hr

Foto: screenshot/grad-krk.hr

Foto: - / -

Suradnja dviju institucija nastavila se nakon prošlogodišnje izložbe u Kotoru gdje je predstavljen umjetnički opus rođenog Vrbničanina koji je najsnažniji trag ostavio upravo u bokeljskoj sakralnoj umjetnosti. Ona baštini mnogobrojna sakralna djela, dekorativne medaljone, ikonostase i portrete znamenitaša toga doba.

Rođen je u Vrbniku na otoku Krku 13. prosinca 1873. godine, a o njegovoj mladosti i školovanju zna se jako malo.

Foto: screenshot/grad-krk.hr

Foto: screenshot/grad-krk.hr

Foto: - / -

Građu je na Krku, Cresu i Lošinju istražio Franjo Velčić koji se duže bavi životom ovog krčkog majstora, dok je valorizacija Volarićevog opusa na području Boke kotorske povjerena tamošnjim kustosicama Radojki Abramović i Maji Mihaliček koje su uz Zoricu Čubrović autorice postava. Izložba će biti otvorena do 22. listopada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!