Glas Hrvatske

08:00 / 04.04.2022.

Autor: Slavica Štefić

Korizmeni koncert u Kotoru

Komorni pjevački ansambl Pro arte

Komorni pjevački ansambl Pro arte

Foto: ustupljena fotografija / Radio Dux

U katedrali sv. Tripuna u Kotoru u subotu je održana duhovna korizmena večer i koncert Komornog pjevačkog ansambla Pro arte, a u programu je sudjelovala i Hrvatska kulturna zajednica Troplet iz Mostara.

Na programu, koji je izvodio Komorni pjevački ansambl Pro arte iz Mostara, bila su djela sakralne glazbe te skladbe za orgulje. Korizmenu riječ ohrabrenja prisutnima, osobito mladeži i mladim obiteljima, uputio je don Krešo Puljić, profesor na Teološkom institutu u Mostaru i župnik župe Sv. Tome Apostola u Mostaru.


Nazočnima se obratio i biskup kotorski, monsinjor Ivan Štironja kazavši da je najveća umjetnost danas biti na okupu i graditi zajedništvo.


Komorni pjevački ansambl Pro arte čine studenti Studija glazbene umjetnosti Fakulteta prirodoslovno–matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru, koji na osobit način njeguju i široj javnosti nastoje približiti ljepotu a cappella glazbe.


Ansambl vodi Katja Krolo – Šarac, magistra crkvene glazbe. Nakon završetka studija crkvene glazbe na Sveučilištu za glazbu i scensku umjetnost u Grazu, smjer orgulje, magistra Krolo – Šarac upisuje poslijediplomski studij, koji završava 2001. na smjeru „Orgulje“ i smjeru „Zborovođa i kantorica“ te tako stječe naslov „magistra crkvene glazbe“. Sa zborovima koje vodi u Bosni i Hercegovini od 2002., dobiva brojna priznanja i nagrade struke na natjecanjima zborske glazbe. Izvanredna je profesorica na Studiju glazbene umjetnosti pri Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti, te voditeljica više zborova na vi mjesta i župa. Održala je više orguljskih solističkih i komornih koncerata u Hrvatskoj, Sloveniji, Mađarskoj i BiH.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!