Glas Hrvatske

11:56 / 03.04.2022.

Autor: Tomislav Šikić

Kongres FUEN-a o budućnosti Europe

Kongres FUEN-a o budućnosti Europe

Kongres FUEN-a o budućnosti Europe

Foto: Matis.hr / snimka zaslona

"Budućnost Europe i njezinih manjina" naziv je konferencije koju je organizirala Federalna unija europskih narodnosti (FUEN) u njemačkom Flensburgu 28. ožujka. Stručnjaci različnih područja predstavili su njemačko-danski model kao primjer za dobar suživot i razvitak manjina.

Konferenciji su se virtualno priključili i članovi različitih manjinskih organizacija širom Europe pa je tako sudjelovala i Gabriela Novak-Karall iz Hrvatskoga centra u Beču.


- Predstavljen je model kako osigurati manjinska prava i kako bi manjine mogle aktivno sudjelovati - rekla je Novak-Karall.


Kao uzoran primjer predstavili su graničnu regiju Njemačke i Danske, s pogledom na dansku manjinu u Njemačkoj i na njemačku manjinu u Danskoj. Model je osmišljen posebno za tu regiju, a svi partneri, manjinska i većinska zajednica, aktivno sudjeluju. Manjina je uključena u sva područja, kao što su kultura, politika, gospodarstvo i prekogranična suradnja.


- Postoji institucionaliziran dijalog, što znači da na različitim forumima svi aktivno sudjeluju, a ovaj model bi mogle preuzeti i druge manjine , rekla je Novak-Karall. Završno, spomenuli su da ne postoji jedan univerzalni model, nego se za svaku regiju i potrebe narodne grupe mora izraditi poseban. Na kraju su formulirali Manifest za budućnost u osam točaka.


(Matis/volksgruppen.orf.at/) 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!