Glas Hrvatske

14:00 / 10.02.2022.

Autor: Slavica Štefić

U Leipzigu izvedena simfonija Dore Pejačević

Dora Pejačević

Dora Pejačević

Foto: Dnevnik / HRT

U koncertnoj dvorani u Leipzigu održan je koncert na kojem je Gewandhaus orkestar izveo simfoniju prve hrvatske skladateljice Dore Pejačević. Simfonija posvećena njezinoj majci trebala je upravo u toj dvorani biti izvedena prije točno 100 godina, a sada je zaživjela zahvaljujući inicijativi dvoje njemačkih zaljubljenika u djelo Dore Pejačević. 

Za tragičnu i senzibilnu skladateljicu vrhunac karijere bila je izvedba Simfonije u fis-molu u Dresdenu. U trenutku kad ju je maestro Arthur Nikisch stavio na repertoar leipziškog simfonijskog orkestra činilo se da će zasjati na svjetskoj glazbenoj sceni. No veliki je dirigent iznenada umro.


- Njezin život bio je tragičan, umrla je vrlo mlada. Dakle, živjela je u razdoblju u kojem je bilo teško promovirati se. U tom razdoblju nije bilo ni Facebooka, ni tvitova, ni društvenih mreža. Nama je veliko zadovoljstvo da nakon 100 godina možemo obnavljati njezinu baštinu - rekao je za HTV Gordan Bakota, hrvatski veleposlanik u Njemačkoj. Dva koncerta posvećena Nikischu pod ravnanjem Andrisa Nelsonsa ispravila su nepravdu.


- Tijekom priprema za film o Dori sinula mi je ideja da nakon točno 100 godina ostvarimo njezin san i uz odličnu suradnju s orkestrom izveli smo simfoniju prvi put u ovoj za to nesuđenoj dvorani. Danas je za mene prekrasan dan - rekla je Kyra Steckeweh, pijanistica i redateljica dokumentarnog filma o Dori Pejačević. Od kampanje masovnog financiranja preko posjeta Našicama do otkrivanja originalnih rukopisa, ti Nijemci zaljubljeni u rad prve hrvatske skladateljice ulažu velike napore u promidžbu njezina imena i djela.


- Već tri godine radimo na filmu, a velik i intenzivan posao ne bi bio moguć bez hrvatske koprodukcije. Mnogo je originalnih materijala, a pogotovo su nam važne Našice. Želimo da što više zemalja čuje za ime Dore Pejačević. Ona je, naime, imala posebnu emotivnost - kazao je Tim van Beveren, redatelj i producent dokumentarnog filma.


Iako je umrla sa samo 37 godina, iza sebe je ostavila 57 dovršenih radova. Ulaznice za ove koncerte planule su u sat vremena, a autori se nadaju da će i one za premijeru filma ovog ljeta u Hrvatskoj nestati jednakom brzinom

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!