Glas Hrvatske

16:00 / 17.07.2022.

Autor: Slavica Štefić

Koncert zbora "Ivan Goran Kovačić" na Prčanju

Koncert u Bogorodičinoj crkvi

Koncert u Bogorodičinoj crkvi

Foto: Radio Dux / ustupljena fotografija

Akademski zbor Ivan Goran Kovačić nastupio je na KotorArt Don Brankovim danima muzike, izvodeći skladbe iz svog bogatog repertoara duhovne glazbe, pod dirigentskom palicom Luke Vukšića. Uz ovacije publike i dva bisa, zbor je opravdao mjesto vodećeg zborskog ansambla u zemlji i regiji.

Akademski zbor “Ivan Goran Kovačić”, višestruko nagrađivani ansambl visokog ugleda na glazbenoj sceni u zemlji i inozemstvu, prvi put je gostovao na Međunarodnom festivalu KotorArt Don Brankovi dani muzike u subotu, 16. srpnja. Koncert pod nazivom “Hrvatska zborska duhovna muzika” i održan je u Bogorodičinoj crkvi na Prčanju.


Kao najbrojniji amaterski zbor, pod dirigentskom palicom Luke Vukšića, na koncertu Hrvatska zborska duhovna muzika izveo je program koji kronološki vodi kroz stoljeća hrvatskog a cappella glazbenog stvaralaštva, od glagoljaškog crkvenog pjevanja pa sve do 21. st. Koncert se održao uz podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Veleposlanstva Republike Hrvatske.


Zbor "Ivan Goran Kovačić" je ostvario brojne koncerte na međunarodnoj sceni, a nastupao je i s uglednim orkestrima, kao što su Bečki simfoničari, Moskovska državna filharmonija, Orkestar gradskog kazališta u Firenci i drugi, a kontinuirano surađuje sa Zagrebačkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom HRT-a i Hrvatskim baroknim ansamblom. Akademskim zborom “Ivan Goran Kovačić” vodili su ugledni hrvatski glazbenici: Mladen Jagušt, Duško Prašelj, Lovro Županović, Adalbert Marković, Dinko Fio, Vladimir Kranjčević i Saša Britvić. Od 2003. godine, umjetnički voditelj zbora  je Luka Vukšić, dok su asistenti umjetničkog voditelja Stjepan Vuger i Ivan Šćepanović.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!