Glas Hrvatske

10:00 / 05.05.2022.

Autor: Slavica Štefić

Koncert Petra Čulića i kvarteta "Guadagnini" u Budimpešti

Koncert "From baroque to modern"

Koncert "From baroque to modern"

Foto: Veleposlanstvo RH u Budimpešti / -

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Mađarskoj u suradnji s Talijanskim kulturnim institutom u Budimpešti te Veleposlanstvom Talijanske Republike u Mađarskoj organizirali su talijansko-hrvatski koncert "From baroque to modern" na kojemu su nastupili hrvatski gitarist Petar Čulić i talijanski kvartet "Guadagnini".

U nazočnosti veleposlanika Republike Hrvatske u Mađarskoj dr.sc. Mladena Andrlića i veleposlanika Talijanske Republike Manuela Jacoangelija kao i ravnatelja Talijanskog kulturnog instituta Gabrielea La Poste, na koncertu 27. travnja u Talijanskom kulturnom institutu u Budimpešti bio je nazočan i državni tajnik za međunarodne odnose Ministarstva ljudskih resursa Mađarske Zoltan Lorenczi, predstavnici Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Mađarske, tridesetak veleposlanika i diplomata akreditiranih u Mađarskoj, brojni Talijani, Hrvati i Mađari iz Budimpešte. 


U jednosatnom koncertnom programu vrhunske izvedbe, Petar Čulić izveo je kompozicije Ivana Padoveca, i Luigija Lognanija te Stare splitske plesove, Quartetto Guadagnini odsvirao je gudački kvartet C. Debussyija, a zajedno u kvintetu izvedene su kompozicije A. Vivaldija i Luigija Boccherinija.


Koncertni nastup hrvatskog gitariste Petra Čulića ostvaren je potporom tvrtke GDI i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.


Petar Čulić rođen je 26. lipnja 1986. godine u Splitu. Magistrirao je u srpnju 2008. godine na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu u klasi prof. Gorana Listeša. Studij je upisao u kvoti „posebno nadareni“ prije završene srednje škole. Dobitnik je dviju rektorovih nagrada u akademskoj godini 2005./2006. – za izvanredne rezultate postignute tijekom studija te za izuzetna umjetnička ostvarenja. Školovanje nastavlja na poslijediplomskom studiju u Koblenzu (u Njemačkoj) na privatnoj akademiji „Koblenz International Guitar Academy“ u klasi prof. Huberta Käppela, a završava ga u svibnju 2010. godine s najboljim uspjehom. 

Broji više od tisuću nastupa u domovini i svijetu poput Sydneya, Buenos Airesa, Washingtona, Melbourna, Rio de Janeira, Bogote, Londona, Beča, Pariza, Pertha, Bruxellesa, Brasilije, Sao Paula, Calija, Curitibe, Rima, Atene, Kaira. 


Na državnim natjecanjima je osvojio pet prvih nagrada kao solist te tri prve nagrade kao član komornih sastava. Osvojio je brojne nagrade i na međunarodnim natjecanjima. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!