Glas Hrvatske

10:45 / 21.05.2022.

Autor: Tomislav Šikić

Koncert i animirani film o Dori Pejačević u Francuskoj

Isječak iz najavnog videa za animirani film o Dori Pejačević

Isječak iz najavnog videa za animirani film o Dori Pejačević

Foto: YouTube / snimka zaslona

Stvaralaštvo Dore Pejačević sve je veći izvor nadahnuća umjetnicima izvan granica Lijepe naše. Primjer koji svjedoči o tome francuska je violončelistica i kulturna djelatnica Héloïse Luzzati koja će održati koncert posvećen skladateljici Dori Pejačević.

Glazbeno iznimno nadarena, što potvrđuje uspješnom koncertnom djelatnošću, Héloïse Luzzati svoje organizacijske vještine i kreativnost izražava kroz umjetničku udrugu Elles – Women Composer posvećenu ženama skladateljicama. Udruga ostvaruje iznimno uspješne projekte među kojima su festival Un Temps pour Elles i La Boite à Pépites – diskografska etiketa koja donosi snimke dosad neobjavljenih djela žena skladateljica i iznimno zanimljiv projekt izrade kratkometražnih animiranih crtanih filmova posvećenih ženama skladateljicama.


U fokusu zanimanja Héloïse Luzzati i njezinih umjetničkih suradnika našla se i najznačajnija hrvatska skladateljica, Dora Pejačević. Naime, pretposljednja koncertna večer u sklopu ovogodišnjeg festivala Un Temps pour Elles, koji će se od 10. lipnja do 10. srpnja 2022. održati u veličanstvenom dvorcu Villerceaux u francuskom mjestašcu Chaussy, posvećena je Dori. Na koncertu naslovljenom Dora, u srijedu 9. srpnja 2022., glazbenici Marie-Laure Garnier (sopran), Raphaëlle Moreau (violina), Alexandre Pascal (violina), Léa Hennino (viola), Héloïse Luzzati (violončelo) i Célia Oneto Bensaid (glasovir), izvest će Sonatu u b-molu, op. 43, pjesme za glas i glasovir (Mädchengestalten, op. 42 i Verwandlung, op. 37a) te Glasovirski kvintet u h-molu, op. 40. Svojevrsnu praizvedbu doživjet će i Impromptu op. 9b, u sastavu za glasovirski kvartet koji je Muzički informativni centar objavio 2021. godine. Zanimljivost je da će snimke s koncerta poslužiti kao glazbena kulisa novom animiranom filmu o Dori Pejačević, čija je izrada planirana za nadolazeće zimske mjesece. Premijera animiranog filma može se očekivati 2023. povodom 100. obljetnice prerane smrti Dore Pejačević. 

(naslovna fotografija: isječak iz najavnog videa za animirani film o Dori Pejačević; skladba: Dora Pejačević: Andante con moto iz Kvarteta u d-molu za glasovir, violinu, violu i violončelo, op. 25; izvođači: Alexandre Pascal (violina), Léa Hennino (viola), Héloïse Luzzati (violončelo), Célia Oneto Bensaid (glasovir); produkcija: Elles – women composers; umjetničko vodstvo: Héloïse Luzzati; ilustracije i animacije: Alice Chemama; realizacija: Alexis Lardilleu; tonski majstor: Blaise Carpene, Mireille Faure; sinopsis: Héloïse Luzzati; prijevod: Leila Schneps).


(mic.hr)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!