Glas Hrvatske

11:10 / 26.03.2022.

Autor: Snježana Herek

Koncert “Domovini i ljubavi” u Beču

Koncert u Beču

Koncert u Beču

Foto: Snježana Herek / HRT

“Domovini i ljubavi” naziv je koncerta komorne glazbe koji su u povodu 30.obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i uspostave diplomatskih odnosa s Austrijom, u petak 18. ožujka u hrvatskom Veleposlanstvu u Beču održali mladi hrvatski umjetnici iz Beča i Graza. Riječ je o sjajno uigranom glazbenom kvartetu, pijanisti Stipe Bilću, mezzosopranistici Josipi Bainac, tenoru Valentinu Blasina i violinistici Pauli Rosenberg.

Na programu su bila djela hrvatskih i austrijskih skladatelja, između ostalih Dore Pejačević, Blagoje Berse, Borisa Papandopula, Ivana pl. Zajca, Josipa Hatzea, Franza Schuberta, Hinka Simoncha i Ericha Wolfganga Korngolda, te premijerna izvedba uglazbljenih stihova Augusta Gustava Matoša, impresivnog glazbenog djela “Liedphantasie” Op. 63 za mezzosopran, tenor, brač i glasovir mađarskog skladatelja Akosa Banlakyja s bečkom adresom, kojom je koncert završio. Sjajna glazbena šetnja kroz Matoševe stihove.


Koncert je inače počeo ukrajinskom narodnom pjesmom “Jezero u polju”, u znak solidarnosti s narodom u Ukrajini, u nazočnosti predstavnika ukrajinskog Veleposlanstva u Austriji. Na koncertu se je uz hrvatsku i europsku vijorila i ukrajinska zastava.


Za svoje glazbeno umijeće i impresivnu komornu “poslasticu” hrvatski glazbeni kvartet je nagrađen burnim i dugotrajnim aplauzom eminentne publike. Mnogi su se nakon koncerta raspitivali odakle dolaze mladi hrvatski umjetnici, gdje žive i glazbeno djeluju. Odgovor je jednostavan: Stipe Bilić, Paula Rosenberg i Valentino Blasina rođeni su Riječani i žive u Grazu, a Josipa Bainac je Vinkovčanka s bečkom adresom.


U svakom slučaju koncert je bio sjajna promocija Hrvatske i hrvatskih skladatelja u austrijskom glavnom gradu. Ali i izvođača, o kojima će se sigurno još mnogo čuti u Hrvatskoj, Austriji i Europi.


Sve nazočne visoke goste iz austrijskog Ministarstva vanjskih poslova i drugih državnih institucija te svoje kolege, strane veleposlanike akreditirane u Austriji i ostale diplomate i osobe iz austrijskog kulturnog i javnog života uvodno je pozdravio hrvatski veleposlanik u Austriji i domaćin koncerta Daniel Glunčić.


- Koncertom želimo obilježiti 30. obljetnicu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. Hrvati dobro znaju, još iz početka 90-tih, što znači boriti se za vlastitu slobodu i samostalnost i stoga duboko suosjećaju i solidarni su s Ukrajinom i ukrajinskim narodom - rekao je Glunčić.


- Napad Rusije na Ukrajinu bio je šok za cijelu Europu - istaknuo je hrvatski veleposlanik i zamolio da se palim Ukrajincima oda počast minutom šutnje. 


- Hvala vam svima na solidarnosti s ukrajinskim narodom, koji pati i bori se da preživi dok smo mi ovdje na ovom koncertu. Hvala na ovom prekrasnom glazbenom doživljaju koji su priredili mladi hrvatski glazbenici i na uvrštenju ukrajinske pjesme u program - rekao je predstavnik iz veleposlanstva Ukrajine u Beču uz poruku da se “Ukrajina bori za svoju slobodu i da će pobijediti”.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!