Glas Hrvatske

16:00 / 24.02.2022.

Autor: Slavica Štefić

Kolo slavuj nominiran za Večernjakovu domovnicu

Kolo slavuj

Kolo slavuj

Foto: ustupljena fotografija / -

Folklorni ansambl Gradišćanskih Hrvata Kolo Slavuj nominiran je za nagradu Večernjakova domovnica 2022. Uglednu hrvatsku izvandomovinsku nagradu svake godine dodjeljuje inozemna redakcija Večernjega lista sa sjedištem u Frankfurtu na Majni najpopularnijim Hrvatma u iseljeništvu u kategorija sporta, glazbe, glume i događanja.

Za Večernjakovu domovnicu 2022. nominiran su 64 kandidati u različitim kategorijama, većinom iz Njemačke, Austrije i Švicarske. Na listi su i kandidati Francuske, Španjolske, Švedske, Irske i Australije. Kriterij za prihvaćanje nominacije je postignuti uspjeh.


Kolo Slavuj je u kategoriji za najuspješniju hrvatsku udrugu. Glasovati se može online. Dobitnici će biti proglašeni 12.ožujka u Kongresnoj dvorani u Bad Homburgu.


Kolo Slavuj je nadregionalni folklorni ansambl gradišćanskih Hrvata. Članovi ansambla dolaze iz svih krajeva gdje žive gradišćanski Hrvati – iz hrvatskih sela austrijskoga i mađarskoga Gradišća, susjednih krajeva iz Slovačke kao i iz Beča, a uz to imaju među svojim članovima i pripadnike drugih narodnosti.


Od početka djelovanja ansambl istražuje, dokumentira i predstavlja narodno blago gradišćanskih Hrvata na pozornici. To djelovanje je usko povezano s istraživačkim i etnokoreološkim djelovanjem dr. Ivana Ivančana koji je  sastavio je za ansambl šest koreografija – četiri su vezane uz pojedine regije, a dvije vezane uz svatovske običaje Hrvata srednjega Gradišća. Uz to ansambl ima u svojem repertoaru i nekoliko koreografija iz Hrvatske.


Prošle godine Kolo Slavuj pokušavao je tradicionalne elemente glazbe, pjesama, plesova, nošnji i običaja oblikovati suvremenom interpretacijom i tako oživiti i prilagoditi sadašnjemu vremenu. Pri tom su autentičnost kao i estetika prikaza važni faktori. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!