Glas Hrvatske

07:10 / 14.05.2019.

Autor: Klara Špančić

Kolinda Grabar Kitarović u posjetu Kanadi

Susret Predsjednice Republike s glavnom upraviteljicom Kanade. (Foto: screenshot/ Ured Predsjednice)

Susret Predsjednice Republike s glavnom upraviteljicom Kanade. (Foto: screenshot/ Ured Predsjednice)

Foto: - / -

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u petodnevnom je posjetu Kanadi, što je prvi državni posjet nekog hrvatskog predsjednika toj zemlji. Uz susret s državnim vrhom, predsjednica je razgovarala i s predstavnicima kanadskih Hrvata.

U Rideau Hallu, koji je od 1867. adresa kraljičinih namjesnika u Kanadi, pripremljen je svečani doček za hrvatsku predsjednicu i njezina supruga. Dočekala ih je Julie Payett, glavna upraviteljica Kanade od 2017. Znanstvenica i bivša astronautkinja koja je dva puta bila u svemiru Hrvatsku je uoči posjeta nazvala važnim partnerom u NATO-u, Ujedinjenim narodima i Europskoj uniji. 

Hrvatska je nakon Izraela druga država kojoj je ove godine u Kanadi upriličen ovakav doček. Ovo je povijesni posjet, istaknuo je kanadski veleposlanik u Hrvatskoj Daniel Maksymiuk - gesta kojom Kanada prepoznaje ulogu hrvatske zajednice i njezin doprinosu zemlji, ali i priznanje predsjednici. 

- Hrvatska i Kanada imaju jake veze. Veže nas prijateljstvom i međusobnim poštovanjem. Dijelimo iste vrijednosti i partneri smo i saveznici u NATO-u i drugim organizacijama. Težimo i borimo se za demokraciju, vladavinu prava, poštivanje ljudskih prava i sloboda i radimo na stvaranju održivih gospodarstava uz istodobno zaštitu okoliša i borbu protiv klimatskih promjena. Vrlo smo aktivni u promicanju ravnopravnosti spolova, osnaživanju žena i djevojčica s jednakim pristupom obrazovanju, pravdi i političkim slobodama - poručila je Grabar-Kitarović

Predsjednica je održala sastanak s predsjednikom Vlade Kanade Justinom Trudeauom. (Foto: screenshot/ Ured Predsjednice)

Predsjednica je održala sastanak s predsjednikom Vlade Kanade Justinom Trudeauom. (Foto: screenshot/ Ured Predsjednice)

Foto: - / -

Istaknula je kako Kanada ima jednu od najvećih i najuspješnijih hrvatskih zajednica izvan Hrvatske, uputivši pritom nekoliko prigodnih riječi na hrvatskom jeziku. Naglasila je kako je Kanada izvanredan primjer multikulturalnosti, poštivanja raznih nacionalnosti, njihovog jezika, kulture i običaja te izrazila uvjerenje kako će aktualni posjet poslužiti kao poticaj za daljnji razvoj i unaprjeđenje hrvatsko-kanadskih odnosa. 

Nakon susreta s glavnom guvernerkom Kanade, Julie Payette, predsjednica Grabar-Kitarović je nazočila ceremoniji sadnje drveta, nakon čega se sastala s kanadskim premijerom Justinom Trudeauom te predsjednikom Senata Kanade.

Grabar-Kitarović se susrela s hrvatskom zajednicom u Ottawi 

Svaki dolazak u Ottawu i susret sa zajednicom za mene je posebna prigoda u kojoj ožive drage uspomene na ovaj grad koji je vaš dom, kao što je bio i meni i mojoj obitelji tijekom rada u veleposlanstvu, kazala je predsjednica istaknuvši kako je hrvatsko iseljeništvo jedan od prioriteta njezinog mandata. 

Susret s predstavnicima hrvatske zajednice u Ottawi. (Foto: screenshot/ Ured Predsjednice)

Susret s predstavnicima hrvatske zajednice u Ottawi. (Foto: screenshot/ Ured Predsjednice)

Foto: - / -

- Ponosna sam na sve vas jer ste upravo na temelju tih vrijednosti stekli ugled, pokrenuli poslove, osnovali obitelji i postali ugledni članovi društva kao uostalom i mnogi naši Hrvati diljem svijeta - istaknula je Grabar-Kitarović. 

Za nesebičan i izniman doprinos u pružanju socijalne i duhovne skrbi te za dugogodišnju pastoralnu djelatnost među hrvatskim iseljenicima u Kanadi, predsjednica Grabar-Kitarović dodijelila je Povelju Republike Hrvatske Župi Sv. Nikole Tavelića Montreal i Hrvatskoj katoličkoj župi sv. Leopolda Mandića Ottawa, kao i Hrvatsko-kanadskom folklornom savezu istok, za izniman i dugogodišnji doprinos u promicanju hrvatske baštine, jezika, kulture i folklora, te očuvanje hrvatskog identiteta u Kanadi.

Izvor: HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!