Glas Hrvatske

18:00 / 26.06.2022.

Autor: Slavica Štefić

Knjiga "Povratak" Veselka Grubišića predstavljena u Podgorici

Na predstavljanju knjige u Podgorici

Na predstavljanju knjige u Podgorici

Foto: snimka zaslona/facebook / -

U organizaciji Javne utanove Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore u Podgorici je predstavljena knjiga “Povratak” veleposlanika Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselka Grubišića.

Uz autora o knjizi su govorili  prof. dr. Draško Došljak, književnik Gordan Čampar, direktor Javne ustanove Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore Salko Luboder.


- Veselko Grubišić ovom zbirkom potvrđuje da je kratka priča u svom osnovnom značenju priča u kojoj se radi o jednom događaju zasnovanom na nekom problemu, sukobu, što pisac iznosi čitaocu od početka pa do kraja na najracionalniji način. Razrješenje iznosi na kraju priče, u nekim, u posljednjoj rečenici, a u međuvremenu se trudi da to na što upečatljiviji način sakrije od čitaoca. Da bismo bolje razumjeli ove priče moramo dobro poznavati životopis autorov. Tu je ključ!, rekao je na predstavljanju  prof. dr Draško Došljak.


- Knjiga “ Povratak” splet jedne brutalne zbilje, ogrnute tuđe kože u štivu i fikcije kojom su obojani događaji iz knjige. Autor prolazi put od Graca, Posušja, Zagreba, Sidneya, Novog Zelanda, Toronta, Dublina i na svu sreću do Podgorice, pa se nadam da će za neku od sljedećih priča naći inspiraciju u Crnoj Gori, kazao je književnik Gordan Čampar.


- Ova knjiga razmiče granice programskih ostvarenja Centra vrijednom knjigom i eminentnim autorom, ujedno obogaćuje književnu scenu Crne Gore i donosi novo čitalačko iskustvo. Uz to, obogaćuje programske sadržaje koji se odnose na Hrvatsku nacionalnu zajednicu u Crnoj Gori, kazao je direktor Javne ustanove  Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore Salko Luboder.


Kako je u predgovoru naveo i sam Grubišić, iako u pripovijetkama ima i autobiografskih detalja, svaka je priča sinteza mnogih priča koje je autor čuo živeći diljem svijeta. Izrazio je uvjerenje kako će mnogi, sličnih životnih putova, čitajući Povratak, kroz priče prepoznati sebe.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!