Glas Hrvatske

15:37 / 22.11.2022.

Autor: Glas Hrvatske

Klapski spektakl za pamćenje u Stuttgartu

Klapska noć

Klapska noć

Foto: Mario Jelić / ustupljena fotografija

Teško se dosjetiti superlativa kojim bi se najbolje opisala „Klapska noć“ u organizaciji ženske klape „Filiae Croatiae“ iz Stuttgarta koja se povodom dvanaeste obljetnice njezina postojanja održala u prekrasnom prostoru zemaljskog muzeja Württemberga. Veličanstveno, nezaboravno, spektakularno, velebno, čarobno....Svi ti epiteti pogađaju „u sridu“ i dostojno rezimiraju besprijekorno organiziranu priredbu sve popularnijeg glazbenog sastava koji je ponikao u okrilju Hrvatske katoličke zajednice u Stuttgartu. Štoviše, 14 pjevačica većinom se poznaje od malih nogu, zajedno su pjevale u zborovima Hrvatske katoličke zajednice, a tijekom godina povezala ih je ne samo ljubav prema glazbi, nego i istinsko prijateljstvo.

Klapska noć

Klapska noć

Foto: Mario Jelić / ustupljena fotografija

„Kćeri Hrvatske“ okupile su sjajne klape Stine i Ćakulone iz Zagreba, klapu Carmen iz Sindelfingena, klapu Croatia iz Münchena i posebnu gošću Anđelu Zelić iz Luksemburga. Svi oni su se zajedno sa svojim domaćinima pobrinuli za bogat repertoar tradicionalnih napjeva i obrada popularnih pjesama. Program su otvorile „Filiae Croatiae“ pjesmom „Lipa moja zemljo“ koju je napisao bivši župnik Hrvatske katoličke zajednice Stuttgart fra Zvonko Tolić. Klapa Stine kao pobjednik Omiškoga festivala i klapa Ćakulone izveli su po četiri pjesme i ispraćeni su gromoglasnim pljeskom publike. Klape Carmen i Croatia također su oduševile svojim nastupom. Pjevačica Anđela Zelić izvela je dvije pjesme uz pratnju Vedrana Klisarića na gitari, a službeni dio koncerta zaključen je pjesmom „Ne zamiri“ koju je Anđela otpjevala zajedno s klapom Filiae Croatiae. Kroz dvosatni program vodili su Edita Lučić-Jelić i Alen Saček.


Gostima su se posebno obratili Mijo Stanić, ravnatelj Festivala dalmatinskih klapa u Omišu koji je istaknuo važnost klapskog pjevanja kao dijela UNESCO-ove kulturne baštine. - Posebno mi je drago što i Hrvati u iseljeništvu održavaju klapsku pismu te šire naše predivne napjeve u raznim susretima i na taj način povezuju generacije - rekao je Stanić.


Ivana Rora, izaslanica ravnatelja Hrvatske matice iseljenika, čestitala je klapi Filiae Croatiae na velikoj obljetnici i sjajnoj priredbi, a ujedno je najavila novi susret klapa iz iseljeništva 2023. u organizaciji Hrvatske matice iseljenika.


Marija Thiel, voditeljica klape „Filiae Croatiae“ na kraju priredbe zahvalila je svim sudionicima, sponzorima, Hrvatskoj kulturnoj zajednici u Stuttgartu, a posebno i velikom klapskom maestru i trogirskom etnomuzikologu dr. Jošku Ćaleti, dobitniku šest Porina za klapsku glazbu, uvelike zaslužnom za aranžmane i vokalne izvedbe klape „Filiae Croatiae“. Veselo druženje i pjesma u Stuttgartu nastavili su se duboko u noć, a većina pjevačica i pjevača okupljenih klapa sudjelovala je i sutradan na misnom slavlju u Hrvatskoj katoličkoj zajednici Stuttgart.


Goran Filipović

Galerija
Klapska noć, Foto: Mario Jelić/ustupljena fotografija
Klapska noć, Foto: Mario Jelić/ustupljena fotografijaKlapska noć, Foto: Mario Jelić/ustupljena fotografijaKlapska noć, Foto: Mario Jelić/ustupljena fotografija

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!