Glas Hrvatske

14:12 / 31.03.2023.

Autor: Violeta Kalić

Kazališna predstava "Potrošeni snovi" održana u Skoplju

Plakat za monodramu "Potrošeni snovi"

Plakat za monodramu "Potrošeni snovi"

Foto: ustupljena fotografija / Violeta Kalić

U povodu obilježavanja Svjetskog Dana teatra 28. ožujka 2023, u salonu Galerije "KO-RA" u JU Doma kulture "Kočo Racin" u Skoplju, održana je kazališna monodrama naslovljena "Potrošeni snovi".

U organizaciji Zajednice Hrvata u republici Sjevernoj Makedoniji i uz potporu Središnjeg Državnog ureda tim je povodom gostovala Natalija Đorđević, poznata i nagrađivana hrvatska glumica, koja je diplomirala na Kazališnoj akademiji u Zagrebu. Brojne uloge tumačila je u više od pedeset kazališnih predstava, igrala je i u 20-ak radio drama, te 15-ak serija i filmova.


Članica je DK Gavella, a radila je i u Teatru ITD, na Splitskom ljetu i Dubrovačkim ljetnim igrama. Nagrađena je i Nagradom Fabijana Šovagovića na međunarodnom Festivalu monodrame u Umagu, kao i na Festivalu Zlatni lav i na Festivalu Velika Provincija u Taganragu. Autorica je monodrame "Potrošeni snovi" po motivima Čehovljeva "Višnjaka", s kojom se po prvi put dojmljivo predstavila i skopskoj publici.

Natalija Đorđević

Natalija Đorđević

Foto: Violeta Kalić / -

U ovoj su monodrami uklopljeni i stihovi i pjesme Natalije Vorobjove "Hržići", te su i u fragmentima, kao odlomci uklopljeni i drugi Čehovljevi tekstovi i pjesme koji sugestivno dočaravaju dramatizam dubokih transformacija lika nekadašnje plemkinje koja prolazi svekolika turbulentna egzistencijalna iskušenja. Ona se multipliciraju i u posljedicama koje ostavljaju na osebujnosti nestalnog  karaktera i istodobno krhkoj i sjetnoj prirodi koja se neprestano sučeljava s brojnim iskušenjima koje život donosi, uz svu bol nakon velikog gubitka bližnjeg, kroz nostalgična sjećanja, patnju, stradanja, maštanja…

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!