Glas Hrvatske

11:44 / 13.07.2021.

Autor: Tomislav Šikić

Kardinal Puljić pohodio katoličke zajednice u Njemačkoj

Pohod kardinala Puljića Njemačkoj

Pohod kardinala Puljića Njemačkoj

Foto: Matis.hr / ustupljena fotografija

Vrhbosanski nadbiskup metropolit kardinal Vinko Puljić boravio je od 9. do 11. srpnja u pohodu hrvatskim katoličkim zajednicama u Biskupiji Rottenburg-Stuttgart u Njemačkoj te podijelio sakrament potvrde tamošnjim krizmanicima.

Kardinala Puljića je u Stuttgartu 9. srpnja dočekao voditelj HKZ u Ulmu i Ehingenu vrhbosanski svećenik mons. Niko Ikić. U Laupheimu ih je dočekao vlč. Marijan Orkić, voditelj HKZ u Laupheimu i Biberachu, zajedno s predstavnicima pastoralnih vijeća dviju zajednica kojima je dušobrižnik. Uslijedila je zajednička večera kojoj se pridružio i vlč. Ilija Krištić, umirovljeni svećenik i prethodnik mons. Ikića i vlč. Orkića na mjestu voditelja zajednica.


Sutradan, 10. srpnja, u prijepodnevnim satima vrhbosanski nadbiskup se uputio zajedno s mons. Ikićem u Ehingen gdje je predslavio misu u crkvi Sv. Mihovila i podijelio sakrament potvrde za 20 krizmanika koji pripadaju Hrvatskoj katoličkoj zajednici Sv. Josipa Zaručnika u Ehingenu. U slavlju su aktivno sudjelovali krizmanici čitanjem, pjevanjem, pozdravima i recitacijama, a liturgijskim pjevanjem ravnao je zbor misije.


U homiliji kardinal Puljić obratio i krizmanicima. Istoga dana u popodnevnim satima, kardinal je u prostorijama HKZ u Ulmu dao izjavu za medije, a potom se susreo s bliskim suradnicima mons. Ikića iz dviju misija kojima je postavljen kao voditelj. Isti skup nastavio je druženje uz zajedničku večeru.


U nedjelju, 11. srpnja, posljednjega dana pastoralnog pohoda hrvatskim misijama u Biskupiji Rottenburg-Stuttgart, kardinal Puljić je u pratnji vlč. Marijana Orkića pošao prema Biberachu gdje je predsjedao euharistijskim slavljem u crkvi Sv. Josipa, pod kojim je podijelio sakrament potvrde 31 krizmaniku iz hrvatskih katoličkih zajednica Svetog Nikole Tavelića u Biberachu i Svetog Ante Padovanskog u Laupheimu. Kardinala je pozdravio krizmanik Matej, a nakon njega dobrodošlicu mu je izrazio i voditelj misija vlč. Orkić. Misna čitanja proglasili su krizmanici a liturgijskim pjevanjem je ravnao zbor misije sačinjen uglavnom od mladih vjernika.


Nakon krizme u Biberachu, krizmatelja je, u pratnji vlč. Orkića, u svojoj obitelji na ručku ugostio zamjenik predsjedavajućeg župnog vijeća, nakon čega su se uputili prema Ulmu, gdje je uslijedila još jedna krizma, ovog puta za 32 krizmanika iz HKZ Svetog Josipa radnika u Ulmu. U ispunjenom programu koji je pripravio voditelj misije mons. Ikić sa svojim suradnicima, krizmanici su se aktivnim sudjelovanjem izmjenjivali u pozdravnim govorima, recitacijama, proglašavanju misnih čitanja i molitvi vjernika. 

(IKA/Matis.hr)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!