Glas Hrvatske

13:33 / 24.05.2023.

Autor: David Rey

Kandidat za predsjednika Ekvadora hrvatskih je korijena

Jan Topic

Jan Topic

Foto: ustupljena fotografija / obitelj Topić

Jan Topić, ekvadorski poduzetnik hrvatskog podrijetla, najavio je svoju kandidaturu za predsjednika Republike Ekvador. Hrvatska zajednica je jako ponosna, izjavio je za Glas Hrvatske Luis Áviles, predsjednik Udruge Hrvata Ekvadora.

- Nakon raspuštanja Nacionalne skupštine Ekvadora, predsjednik Guillermo Lasso raspisuje predsjedničke i parlamentarne izbore. Ekonomist Jan Topić Feraud (40) najavio je kandidaturu za predsjednika Republike Ekvador na izborima koji će se održati u kolovozu.

Jan Topić putem videa poručio je da je donio odluku da se kandidira za predsjednika Republike. Izrazio je kako ima plan, tim i odluku da u svoju zemlju vrati mir, zdravstvo i obrazovanje. Pozvao je sve građane i političke organizacije da budu dio projekta. Za Ekvador bez straha.

Nakon njegove objave Kršćansko-socijalna stranka najavila je da će podržati njegovu kandidaturu - izjavio je predsjednik Udruge Hrvata Ekvadora.

Hrvatska zajednica u Ekvadoru

Hrvatska zajednica u Ekvadoru

Foto: ustupljena fotografija / obitelj Topić

Jan Topić po struci je ekonomist i stručnjak za međunarodnu sigurnost.


- Kao vojnik borio se u Ukrajini, Siriji i Africi. U Ekvadoru ga smatraju mladim poduzetnikom u zaštitarskoj grani. Završio je postdiplomski studij ekonomije i matematike na Sveučilištu Pennsylvania.


On je nada da će Ekvador pokrenuti pozitivnu promjenu, okončati terorizam, mafiju krijumčara droge i vratiti mir i sigurnost u zemlju. S državnim planom usmjerenim na dobrobit građana, mir i slobodno poduzetništvo, u skladu s poštivanjem zakona i utvrđenog poretka. I ostaviti po strani korupciju u Ekvadoru.


Mlad je, s karakterom i pravim planom rada, pri čemu nema obveza prema političkim strankama - ističe Luis Áviles.

Jan Topić i njegov otac Tomislav

Jan Topić i njegov otac Tomislav

Foto: ustupljena fotografija / obitelj Topić

Jan Topić potomak je hrvatskog iseljenika.


- Njegov djed, rođeni Zagrepčanin, emigrirao je u Ekvador raditi u tvornici šećera na području elektroničkog inženjerstva. Njegov otac Tomislav Topić, rođen u Ekvadoru, koji je i hrvatski državljanin, osnivač je najveće tehnološke tvrtke Telconet, vlasnika podmorskog kabela i proizvođača optičkih vlakana, jednog od najvećih u Južnoj Americi.


Ekvadorska hrvatska zajednica ponosna je što se hrvatski sin kandidira obnašati najvišu dužnost i predstavljati ekvadorski narod, u kojem će uvijek biti prisutni korijeni njegovih predaka.


Trenutno u Ekvadoru živi više od 4000 hrvatskih iseljenika i njihovih potomaka. To je zajednica posvećena poslovnim aktivnostima u sektorima ribarstva, proizvodnje banana, industrije, trgovine i telekomunikacija.


Sigurni smo da će Jan Topić biti sljedeći predsjednik Ekvadora - zaključuje Luis Áviles Uscocovich, predsjednik Udruge Hrvata Ekvadora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!