Glas Hrvatske

10:08 / 09.06.2023.

Autor: Slavica Štefić

Održan festival "Bunjevci bez granica"

S manifestacije "Bunjevci bez granica"

S manifestacije "Bunjevci bez granica"

Foto: snimka zaslona/facebook / .

Šesti susret „Bunjevci bez granica“ održan je 3.lipnja u Kaćmaru u Mađarskoj. Manifestacija okuplja udruge iz Srbije i Mađarske koje njeguju kulturu bunjevačkih Hrvata. Ove godine je održana u mađarskom dijelu Bačke.


Ovogodišnjem susretu odazvala su se hrvatska kulturna društva iz Vojvodine i Mađarske: djeca iz vrtića (skupina na hrvatskom jeziku) - Katymar, Hrvatska plesna skupina i Pjevački zbor - Katymar, Plesna skupina iz Čikerije, HKUD "Vladimir Nazor" - Sombor, Plesna skupina Hrvatske samouprave Čavolj, HGU "Festival bunjevački pisama" - Subotica, Plesna skupina "Zora" Bački Aljmaš, HKC "Bunjevačko kolo" - Subotica, "Bunjevačka zlatna grana" - Baja i HKPD " Matija Gubec" Tavankut.


Prije početka programa održan je kratki sastanak voditelja društava kojemu je nazočio i predsjednik Hrvatske državne samouprave Ivan Gugan, kao i predstavnik HNV-a Lazar Cvijin. Na sastanku je dogovoreno kako će domaćin sljedećeg susreta biti HKUD „Vladimir Nazor“ iz Sombora.


Dio bunjevačkih Hrvata se još u 17. stoljeću naselio na području tzv. Bajskog trokuta (Subotica – Sombor – Baja). Povijesna zbivanja učinila su da ih prije jednog stoljeća, 1921., razdvoji državna granica, te su vremenom i njihove veze, privatne i društvene, oslabile. Kako bi se te veze pojačale, među ostalim, 2016. pokrenut je festival Bunjevci bez granica, koji okuplja udruge bunjevačkih Hrvata iz Srbije i Mađarske.

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!