Glas Hrvatske

10:10 / 09.10.2019.

Autor: Klara Špančić

Jubilarno izdanje GavranFesta

(Foto: GavranFest- Praha/ Službena Facebook stranica)

(Foto: GavranFest- Praha/ Službena Facebook stranica)

Foto: - / -

Međunarodni kazališni festival 10. GavranFest, posvećen hrvatskom književniku Miri Gavranu, održava se Pragu u Češkoj do 12. listopada. Na festivalu će sudjelovati kazališta iz šest zemalja koja će izvesti ukupno sedam predstava nastalih po Gavranovim tekstovima.

Deseto izdanje festivala Gavranfest okupit će kazališta iz Češke, Slovačke, Albanije, Srbije, Mađarske i Hrvatske, a predstave će se izvoditi u tri praška kazališta, Studio Dva, Na Pradle, te Palace.

Festival je otvorila svečana 200. izvedba Gavranove komedije "Sve o ženama" u izvedbi Kazališta Studio dva iz Praga. Tijekom festivala Gradsko kazalište Trenčín iz Slovačke izvest će svoju produkciju Gavranova komada "Shakespeare i Elizabeta", Teatro Pietro Marko iz Vlore u Albaniji "Papučare", Narodno pozorište Niš iz Srbije "Sladoled", a Theater Karynthi iz Budimpešte "Lutku".

Zadnji dan festivala bit će posvećen Hrvatskoj, s gostovanjima zagrebačkog Gradskog kazališta Žar ptice, koje će izvesti Gavranovu dramu za djecu "Kako je tata osvojio mamu", dok će kazališna družina Histrioni nastupiti sa satirom "Tajkuni".

(Foto: GavranFest-Fraha/ Službena Facebook stranica)

(Foto: GavranFest-Fraha/ Službena Facebook stranica)

Foto: - / -

Kao i u prethodnim izdanjima Festivala održavat će se i mnogobrojni programi, među kojima su promocije dvije Gavranove knjige na češkom jeziku, "Profesorica iz snova" i "Pet kazališnih tekstova", okrugli stol na kojemu će sudjelovati prevoditelji, redatelji, glumci i producenti, te projekcija dokumentarca "Miro Gavran" scenarista i redatelja Zdravka Fučeka u produkciji HRT-a.

Za vrijeme trajanja festivala moći će se pogledati izložba o 10. godina GavranFesta, a sve predstave prate glazbeni nastupi umjetnika iz gostujućih zemalja. Budući da je Miro Gavran prvi hrvatski "veleposlanik kravate", festival će zatvoriti "Kravata party".

Književnik Miro Gavran. (Foto: Miranda Čikotić/ Pixsell)

Književnik Miro Gavran. (Foto: Miranda Čikotić/ Pixsell)

Foto: - / Pixsell

- Veselim se susretu s glumcima i redateljima koji su radili na mojim predstavama. Veliki je privilegij, meni kao dramatičaru, imati međunarodni Festival koji je posvećen mojim dramama i komedijama. Sretan sam što se Festival održava u Pragu koji je istinska europska prijestolnica kulture. Uvjeren sam da su i selektor i ravnatelj obavili dobar posao i da će ovaj GavranFest svojom kvalitetom i vrsnom organizacijom na najbolji mogući način opravdati očekivanja od jubilarnog desetog izdanja – rekao je Miro Gavran.

Festival se održava u organizaciji Udruge Lastavica, selektor i producent je František Karoch, a ravnatelj Nenad Bojić.

Kazališni festival GavranFest, na kojemu se izvode drame i komedije hrvatskog književnika Mire Gavrana, pokrenut 2003. godine u Kazalištu Jana Palarika u gradu Trnavi u Slovačkoj, gdje je djelovao do 2009. i imao četiri izdanja. Potom se 2013. godine održao u Teatru Ludowy u Krakovu u Poljskoj, a od 2016. djeluje u Pragu u Češkoj. U veljači 2019. godine Festival se održao u Augsburgu u Njemačkoj, u Sensemble Theatreu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!