Glas Hrvatske

13:11 / 16.09.2021.

Autor: Tomislav Šikić

Jubilarna priredba u Subotici, Novom Sadu i Sonti

Dani Balinta Vujkova

Dani Balinta Vujkova

Foto: ZKVH / snimka zaslona/kolaž

Organizacijski odbor 20. Dana hrvatske knjige i riječi – Dana Balinta Vujkova ovogodišnju manifestaciju drugu godinu zaredom priprema uz brojna pitanja i prepreke vezane uz epidemiološke mjere zaštite od širenja zaraze koronavirusa. Više će programa biti priređeno, ali se oni planiranju dvojako – uz poštivanje mjera susreti "uživo" i virtualnu varijantu. Priredbe u okviru Manifestacije održat će se u Subotici, Novom Sadu i Sonti.

Dane HKR-a otvorit će Književni salon u utorak, 5. listopada u Gradskoj knjižnici u Novom Sadu, dok će se popularni program pod nazivom Narodna književnost u školi u vidu sata hrvatskog jezika ove godine održati u srijedu 6. listopada u Osnovnoj školi "Ivan Goran Kovačić“ u Sonti. Za učenike, osnovnih i srednjih škola, pripremljen je vrlo zanimljiv program koji će moći vidjeti na YouTube kanalu Hrvatske čitaonice. Ovaj je program tematski posvećen 100. obljetnici rođenja književnika i skladatelja Pavla Bačića te će tim povodom za učenike biti prikazano koncertno čitanje komada Mala Vesna u izvedbi studenata glume Umjetničke akademije u Osijeku.


Znanstveno-stručni skup planiran je za petak, 8. listopada u Gradskoj knjižnici Subotica na kojem će teme biti posvećene književno-jezičnoj te kulturno-povijesnoj baštini i suvremenim kulturnim praksama i diskursima. Način održavanja skupa ovisit će i epidemiološkoj situaciji te će organizatori biti spremni i za online oblik.


Na ovogodišnjoj multimedijalnoj večeri, u petak, 8. listopada u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici, bit će uručene i književne nagrade. Hrvatska čitaonica Subotica dodijelit će nagradu za životno djelo pjesniku i knjižničaru Lazaru Franciškoviću, dok će Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata uručiti nagrade „Emerik Pavić“ za najbolju knjigu tiskanu u 2020. godini te "Iso Velikanović“ za najbolje prozno djelo u razdoblju 2018. – 2020.


Program će imati i svoj slavljenički dio povodom dva desetljeća održavanja ove manifestacije u kojem će nastupiti recitatori i glazbenici.


Dani hrvatske knjige i riječi – Dani Balinta Vujkova donose dva nova naslova: objavljuje se zbornik radova s prošlogodišnjeg Međunarodnog znanstveno-stručnog skupa 2020. – „Čitanjem do uključenosti“ te Pripovi(je)tke 2, peta knjiga u ediciji Izabrana djela Balinta Vujkova.


Uz Hrvatsku čitaonicu Subotica suorganizatori najveće književne manifestacije su Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i Gradska knjižnica Subotica uz potporu Hrvatskoga nacionalnog vijeća.


Manifestaciju su podržali: Ministarstvo kulture i informiranja Republike Srbije, Grad Subotica, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Beogradu, Hrvatsko nacionalno vijeće, Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice i Pokrajinsko tajništvo za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama. (ZKVH)

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!