Glas Hrvatske

06:50 / 15.07.2019.

Autor: Branimir Njikoš

Jezik kao ishodište umjetničke ideje

Foto: ilustracija

Foto: ilustracija

Foto: - / -

Raspisan je novi likovno-literarno natječaj "Iserlohn - Essen - Orašje - Bjelovar - Zagreb" na kojemu će djeca iz cijeloga svijeta tražiti kreativne odgovore na pitanje što sve možemo reći jezikom i zašto je važan.

Duga, prirodna pojava koja povezuje nebo i zemlju, prošlogodišnja tema međunarodnog likovno-literarnog natječaja potaknula je mnogobrojne učenike iz cijeloga svijeta da izbruse svoje olovke, naoštre osjetila i kreativno prionu na umjetničke i pisane radove o temi koja je imala višestruko značenje, no prije svega, promatrana je kao metafora domovinske i iseljene Hrvatske.

Novi natječaj "Iserlohn - Essen - Orašje - Bjelovar - Zagreb" upravo je raspisan na temu "Jezik - riječ, maska, ljubav, štit i mač, umjetnost". Mogu se javiti djeca Hrvata iz iseljeništva i Hrvatske u dobi od 1. do 8. razreda osnovne škole te iz Njemačke do 12. razreda. Svi koji odluče poslati svoje uratke morat će likovno i literarno prikazati važnost jezika, njegove odlike, značenja.. Idejni pokretači natječaja, supružnici Ankica i Ante Karačić u pozivu podsjećaju na činjenicu da nismo ni svjesni koliko jezik znači dok u život ne uđe drugi ili treći u svakodnevnom govoru. 

Proglašenje najboljih likovnih radova bit će u Gradskoj galeriji u Iserlohnu do kraja ožujka, a literarnih do kraja travnja 2020. godine. Izložba svih radova održat će se u Njemačkoj, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Hrvatske matice iseljenika, a u suradnji internetskog portala Hrvatski Glas Berlin i Matice hrvatske za Ruhrsko područje, Osnovne škole “Orašje” i Ogranka Hrvatskog pedagoško-književnog zbora Bjelovar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!