Glas Hrvatske

10:24 / 09.07.2022.

Autor: Slavica Štefić

Jelena Dujmić je najljepša Hrvatica u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske

Jelena Dujmić

Jelena Dujmić

Foto: snimka zaslona / -

Drina Jelena Dujmić iz Kanade proglašena je najljepšom Hrvaticom u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske na Devetoj reviji tradicijske odjeće koja je u petak navečer održana u Tomislavgradu u BiH.

Ocjenjivački sud proglasio je Dujmić najljepšom Hrvaticom u narodnoj nošnji nakon što je svih 20 kandidatkinja iz 19 zemalja svijeta prošetalo podijem te se predstavilo publici na središnjem trgu u Tomislavgradu.


Za njezine pratilje izabrane su Natalia Florencia Jeličić iz Argentine i Darja Tomičić iz Poljske.


Najljepšoj Hrvatici u narodnoj nošnji lentu je stavio predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i čelnik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović, a kandidatkinja HNS-a na predstojećim izborima za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borjana Krišto lentom je ukrasila pratilje.


- Uz ovu tradicijsku nošnju i ovu manifestaciju, uz vjeru, kulturu i jezik koji smo čuli večeras ovdje uistinu doprinosimo očuvanju i osnaživanju našeg identiteta hrvatskog naroda, kako u domovini tako i izvan nje, rekla je tom prigodom Krišto.


Manifestaciju izbora najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske i revije tradicije odjeće organizira udruga “Stećak” iz BiH u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika i pod pokroviteljstvom predsjednika HNS-a BiH te Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.


Cilj izbora najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske je susret i povezivanje Hrvata iz cijeloga svijeta uz promicanje zajedničke tradicijske kulture, upoznavanje i pružanje potpore Hrvatima u Bosni i Hercegovini, te jačanje i očuvanje nacionalnog i kulturnog identiteta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!