Glas Hrvatske

13:55 / 17.01.2022.

Autor: Snježana Herek

"Jelačić marš" ansambla WISE u Beču

Bečki koncert ansambla WISE

Bečki koncert ansambla WISE

Foto: Snježana Herek / ustupljena fotografija

Buran i dugotrajan pljesak oduševljene publike u nedjelju 16. siječnja u koncertnoj dvorani Brotfabrik “Anker” u Beču, najbolja su potvrda impozantnog Novogodišnjeg koncerta komorne glazbe međunarodnog ansambla WISE, pod umjetničkim vodstvom violinistice Andree Nikolić, u kojem svira i veliki broj mladih hrvatskih umjetnika.

Koncertu su, između ostalih, bili nazočni hrvatski veleposlanik u Austriji Daniel Glunčić i njegovi kolege veleposlanici iz Francuske, Makedonije i Kosova.


- I ovaj je koncert potvrde koliku snagu imaju kultura i umjetnost u povezivanju, pomirbi, međusobnom razumijevanju. To je važan doprinos umjetnica i umjetnika zajedništvu u ovo vrijeme pandemijske i ostalih nestabilnosti i mnogih političkih disonanci, koji je potrebniji nego ikada prije - rekao je hrvatski veleposlanik, zahvalivši se pritom glazbenicima na njihovom angažmanu i promociji hrvatske glazbene baštine i skladatelja u Austriji i šire. Glunčić je istaknuo kako je Veleposlanstvo RH u Beču uvijek davalo podršku mladim hrvatskim umjetnicima u Austriji i raznim kulturno-umjetničkim projektima, napomenuvši kako će se to i dalje nastaviti.

Veleposlanik Gunčić na koncertu u Beču

Veleposlanik Gunčić na koncertu u Beču

Foto: Snježana Herek / ustupljena fotografija

Šefica ansambla “WISE” je uvodno svima nazočnima zaželjela dobrodošlicu, zahvalivši posebno u Austriji akreditiranim stranim veleposlanicima na dolasku i potpori.


Posebnost Novogodišnjeg koncerta, koji je počeo “Jelačić maršom” Johanna Straussa sina, kako je rekla njegova umjetnička voditeljica Andrea Nikolić, bila je da je koncert bio “ne samo prvi Novogodišnji koncert nakon dvije godine stanke zbog pandemije koronavirusa nego je bio i glazbeni prilog Ansambla obilježavanju 30. godišnjice međunarodnog priznanja samostalnosti Republike Hrvatske i austrijsko-hrvatskih odnosa, te uvod u ovogodišnji CroArt festival suvremene glazbe WISE-a u Beču”.


Uz stalne članoce Ansambla na koncertu su nastupile i gošće iz Hrvatske, violinistica Katarina Kutnar i violončelistica Lucija Pejković, te mlada hrvatska sopranistica Josipa Bainac iz Beča, kao i pijanistica Nataša Veljković, koja je sjajno odsvirala “Notturno” op. 50, najpoznatije hrvatske skladateljice Dore Pejačević.


Svakako treba istaknuti i sjajnog mladog hrvatskog pijanista Stipu Bilića, koji marljivo i uspješno gradi svoju karijeru u Beču. Publici se je predstavila i violinistica i violistica Andrea Nikolić svojim solo nastupima, ali i u komornoj izvedbi s vrsnom violinisticom Kutnar. Uz navedene umjetnike, glazbenom sjaju koncerta uveliko su doprinijeli i ostali vrsni umjetnici u Ansamblu, oboistica Ivana Nikolić, violinista Pouria Osanlou, violončelist Rodrigo Samano Albarran i harmonikaš Nikola Đorić.


Ono što je također publiku, posebice hrvatsku, dovelo do usijanja je arija “Oda zemlji” iz opere “Mila Gojsalića”, hrvatskog skladatelja Jakova Gotovca koju je bravurozno otpjevala sopranistica Josipa Bainac, koja plijeni pozornost publike i glasom i stasom. Publika je potom mogla čuti i pjesmu “Raca plava po Dravi” Josipa Štolcera Slavenskog. Uz navedena djela, na programu su bila i djela Ericha W. Korngolda, Gabriele Proy, Ennia Morriconea, Henria Vieuxtempsa, salvatorea Cardilla, Astora Piazzola, Dmitrija Šoštakoviča, kao i tradicionalne pjesme iz raznih krajeva.

Izvođači i domaćini bečkog koncerta

Izvođači i domaćini bečkog koncerta

Foto: Snježana Herek / ustupljena fotografija

Koncert je završio dvjema pjesmama iz glazbene radionice obitelji Strauss:”Ruže s juga” Johanna Straussa sina, te potom s diljem svijeta popularnim “Radetzky maršem” njegovog oca, koji je, kao što je to već uobičajeno publika po taktu otpljeskala zajedno s glazbenicima, uz oduševljenje svih nazočnih.


U svakom slučaju sjajna promocija mladih hrvatskih glazbenika u Austriji i ansambala WISE, koji su, unatoč pandemijskim neprilikama, sjajno iskoristi prvu priliku da Austrijancima i svim ostalim gostima pokažu i dokažu svoje zavidne glazbene mogućnosti i umijeće, o kojem će se zasigurno, još mnogo toga čuti.


(Fenix-magazin/SIM/Večernji list)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!