Glas Hrvatske

11:00 / 15.11.2020.

Autor: Klara Špančić

''Ja nosim vas, vi nosite mene''

(Foto: Muzej Vojvodine/ snimka zaslona)

(Foto: Muzej Vojvodine/ snimka zaslona)

Foto: - / -

Na izložbi naziva ''Ja nosim vas, vi nosite mene - obuća iz etnološke zbirke Muzeja Vojvodine'' predstavljena je obuća iz etnološke zbirke u kontekstu kulturnih značenja njenih pojedinih vrsta i oblika.

Na ovoj izložbi je prikazana kolekcija obuće, koja se nalazi u Etnološkoj zbirci Muzeja Vojvodine i osnovne vrste obuće koje su nošene u Vojvodini, prvenstveno na selu. Predmeti iz ove zbirke potiču uglavnom sa kraja 19. i iz 20. stoljeća. Među njima ima primeraka arhaičnih formi obuće, koje pripadaju europskom i azijskom kulturnom naslijeđu, ali i onih koji upućuju na to da su strani utjecaji konstantno pristizali sa Istoka i Zapada i ogledali se u usvajanju novih vrsta obuće i načina njihove izrade i ukrašavanja.

Analiza zbirke obuće polazna je osnova za priču o različitim kulturnim uticajima u prošlosti, estetici, modi, načinima proizvodnje, kao i identitetskim i komunikacijskim aspektima različitih vrsta obuće.

Autori izložbe mr. Katarina Radisavljević, dr. Tatjana BugarskiAleksandar Antunović i Aleksandar Petijević predstavili su tradicijsku obuću i dodatke te načine na koje se ona izrađivala i nosila u seoskim zajednicama u Vojvodini.

Velike zidne fotografije u okviru izložbe uglavnom je načinio dr. Radivoj Simonović, Somborac koji se bavio fotografiranjem etnoloških tipova i nošnji. Na njegovim fotografijama zrcali se različitost i sličnosti ljudi seoskih sredina u našim krajevima XX. stoljeća: iako su se dičili svečanim ulaštenim cipelama i bogato izrađenim motivima, svakodnevni život naši pretci su provodili uglavnom bosi ili u starim cipelama.  

Kustosica Radisavljević kaže da je najstarija predstava o obući u muzejima u Vojvodini otisak rimske sandale, koja je na donjem dijelu imala krampone, kao i mamuze iz turskog perioda.

Prva proizvodnja obuće u panonskim krajevima započela je u periodu turske vladavine, a razvija se i mijenja sve do sredine XX. stoljeća kada počinje dominacija industrijske proizvodnje obuće - navodi kustosica Radisavljević.

Foto: Muzej Vojvodine

Foto: Muzej Vojvodine

Foto: - / -

Najstariji tip obuće u Vojvodini su, kako izložba svjedoči, opanci, prvo izrađivani u kućanstvima, bez potplate i pete. Neki opančari su sami štavili kožu, dok su je drugi kupovali. Najstariji opanci, prešnjaci, bili su napravljeni od gotovo prijesne kože, i to iz jednog komada, s otvorima za remenje koje se obavijalo oko obojaka. Opanci kapičari imaju petu, a, kao i u mnogim drugim područjima, Nijemci su sa sobom donijeli unaprjeđeniji način izrade prikivanjem drvenim ekserima.

Sudjelovanje publike

Izložba u Muzeju Vojvodine pokušaj je, čini se uspješan, da ova ustanova kulture kreativno i odlučno razbija predrasude da kultura i pandemija ne mogu skupa.

- U suvremenoj muzeologiji inzistira se na sudjelovanju publike u kreiranju izložbi i mi se već nekoliko godina trudimo uključiti publiku na način da ih motiviramo da šalju svoje zanimljive priče tematski vezane za izložbe koje priređujemo - rekla je ravnateljica Muzeja Vojvodine Tijana Stanković-Pešterac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!