Glas Hrvatske

17:00 / 11.11.2022.

Autor: Tomislav Šikić

Izvorno hrvatsko: tradicija, inovativnost, mladi

“Izvorno hrvatsko: tradicija, inovativnost, mladi”

“Izvorno hrvatsko: tradicija, inovativnost, mladi”

Foto: HF / snimka zaslona

Hrvatski forum (HF) u subotu 5. studenoga u Tetovu je organizirao prvo u nizu događanja pod nazivom “Izvorno hrvatsko: tradicija, inovativnost, mladi”. U središtu pozornosti bilo je pravo na kulturu predstavljeno kroz hrvatsku kulturnu baštinu i UNESCO-ov popis.

“Izvorno hrvatsko: tradicija, inovativnost, mladi”

“Izvorno hrvatsko: tradicija, inovativnost, mladi”

Foto: HF / snimka zaslona

“Tko ima pravo na kulturu”, “što je kultura”, “što je kulturna baština” nekoliko je pitanja o kojima se raspravljalo na događaju koji je organizirao HF, uz nazočnost članova HF-a i studenata hrvatskog obrazovanja i suradnika.


Tijekom cijelog događanja predstavljeno je 28 kulturnih dobara Hrvatske koja se nalaze na UNESCO-vom popisu te su objašnjeni osnovni pojmovi vezani uz pravo na kulturu. Događaj je moderirao glavni tajnik HF-a Marko Vidaček.


Svrha ovog prvog događaja u nizu aktivnosti bila je upoznavanje tima HF-a s tom materijom, a u smjeru većeg intenziviranja aktivnosti HF-a.


Na događaju je najavljena prva akademija mladih HF “CRO Academy” koja će se održati ovaj mjesec na Šar planini, a na kojoj će sudjelovati oko 25 mladih iz cijele zemlje.


Manifestacije pod nazivom "Izvorno hrvatsko: tradicija, inovativnost, mladi" financijski podupire Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Sljedeća događanja bit će posvećena hrvatskim nobelovcima i izumima, gradu Šibeniku i Dubrovačkoj Republici.


(HF)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!